Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Rickard Olsson om comebacken: ”Det är klart jag får bra betalt”

Publicerad 2018-08-26

Ut i kyla på ena kanalen. In i värmen på den andra.

Programledaren Rickard Olsson har lämnat SVT och gör efter 10 år comeback i ”Bingolotto” på TV4.

– Jag tog helt enkelt jobbet för att det var det bästa erbjudandet jag hade, säger han till Nöjesbladet.

Han ledde programmet mellan 2005 - 2008 och det har hunnit gå tio år sedan senast. Men nu på söndag gör Rickard Olsson, 51, comeback som programledare för ”Bingolotto”.

– Det känns skitkul att vara tillbaka och jag får massor av reaktioner. Det är taxichaufförer, butiksbiträden och många jag möter på gatan som gör tummen upp, säger Rickard.

– Sen finns de förstås de som alltid vill blicka bakåt och undrar vad fan som hände med ”Vem vet mest”, och varför jag inte fortsatte med med det?

Rickard får naturligtvis frågan: ”Ja, vad fan hände egentligen?”. En fråga han passar på i artikeln, men ändå ger ett uttömmande svar på off the record.

– Nu har du koll på läget och lite bakgrund, men skriv nu inget av det här för då måste jag döda dig, säger Rickard och skrattar.

Att återvända till ”Bingolotto” efter 10 år - är det drömmen eller var det brist på andra erbjudanden?

– Både och skulle jag säga, jag tog helt enkelt jobbet för att det var det bästa erbjudandet jag hade. Och det är klart som fan man vill dansa med någon som bjuder upp, säger Rickard.

Hur känns det att vara tillbaka på TV4?

– Det är kul, men kanalen spelar inte så stor roll för mig. Som frilansande programledare är jag som en fotbollsspelare, man blir överköpt till ett annat lag. Så spelar man sin roll i det laget. Det är inte mer än så.

Flera nyheter i Bingolotto

Helt lottlös blir du väl inte, skrattar du hela vägen till banken?

– Jag är en glad skit så jag skrattar mycket oavsett. Men absolut, jag kommer inte bli lottlös om man säger så. Det är klart jag får bra betalt. Det är ju ett spelbolag jag jobbar för. Varför tror du Måns Zelmerlöw och Zlatan Ibrahimovic gör reklam för spelbolag? Det är där pengarna finns, och spelbolagen finansierar till stor del kommersiell tv, säger han.

– Men man ska också komma ihåg att min karriär kan vara över om två år. Precis som en idrottares. Bingolotto kanske säger: ”Nu är vi färdiga med dig”. Så jag tycker det är väldigt likt en idrottares liv att vara frilansande programledare.

När Rickard Olsson gör comeback i ”Bingolotto” på söndag blandas gamla klassiker som ”Färgfemman” med helt nya spel.

En av nyheterna är ”Ko söker bonde”, som naturligtvis är en travesti på TV4:s succé ”Bonde söker fru”.

– Vi har två bönder som står med mat i en hink, och så släpper vi lös kossan Rosa. Spelaren får sedan satsa på vilken bonde som Rosa kommer att gå fram till för att äta. Den som gissar rätt dubblar sina pengar, säger han.

”Barnsliga lekar med mycket pengar”

En annan nyhet är segmentet ”Goa gubbar” som driver lite med rivaliteten mellan Stockholm och Göteborg.

– Vi kör väldigt Göteborgskt, det blir riktigt kul när man själv är stockholmare. De tävlande trycker fram kända goa gubbar som Glenn Hysén, Sten-Åke Cederhöök och Håkan Hellström och så vidare. Spelet tar sedan slut när ”Stockholmaren” dyker upp. Du vet, barnsliga lekar med mycket pengar, säger han och skrattar.

Under ”Bingolottos” storhetstid slogs artisterna om att få synas i programmet. Det var innan det digitala, och en tid då artister fortfarande sålde skivor genom att uppträda i tv-program.

Världsstjärnor som Dolly Parton, David Bowie och Elton John har alla besökt programmet. Men Rickard minns speciellt två gigantmöten.

– Både Morrissey och Deep Purple besökte programmet under min tid. Jag har faktiskt suttit och duttat i ”Bingolotto” med Ian Gillan från Deep Purple och hans duttpennas färg var deep purple. Lila. Det var roligt. Då kan man inte säga att ”Bingolotto” är töntigt, när Morrissey och Ian Gillan har varit där.

Kände sig utnyttjad i fjol

Innan intervjun avslutas kopplar Rickard Olsson tillbaka till samtalet som fördes off the record för att poängtera:

– Jag har alltid varit väldigt frispråkig och blivit behandlad schysst utifrån min frispråkighet. Men nu kan jag känna ibland, eller jag kände förra året att man ringde upp mig för att jag var frispråkig och det utnyttjades, säger han och fortsätter:

– Så skriv snällt nu. Jag vill inte ha något ”Rickard rasar”, ”Rickards kritik mot SVT” eller ”Rickards påhopp på SVT”. När man tangerar nästan osanning i rubriken, så får ni och era konkurrenter mycket klick men för mig kan de innebära förödande konsekvenser.

Följ ämnen i artikeln