Han lurade kändisar på minst 400 miljarder kr

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-02

LOS ANGELES. Rika och berömda som Steven Spielberg, Kevin Bacon och världens rikaste kvinna, L’Oréal-arvtagerskan Liliane Bettencourt, skröt alla om sin investeringsguru, Bernard Madoff.

I dag står de med brallorna nere.

Hela hans verksamhet har visat sig vara ett gigantiskt bedrägeri – uppbyggt som ett pyramidspel.

Borta är nu minst 400 miljarder kronor.

Medan utredare i New York försöker samla in alla pusselbitar sitter Madoff, 70, i husarrest i sin etagevåning på Manhattan.

En lokaltidning kallar honom ”New Yorks mest hatade man”.

”Ingen förklaring”

Hade det inte varit för hans söner kunde bedrägeriet ha pågått ännu. Men sedan Bernard Madoff berättat för dem hur han använde pengar från nya investerare för att täcka förluster gick de till polisen.

– Vi är här för att ta reda på om det finns en oskyldig förklaring, sa FBI-agenten Theodore Cacioppi när han och hans kollega den 11 december ringde på hemma hos investeraren.

Madoff, i blekt, blå morgonrock och tofflor, svarade uppgivet:

– Det finns ingen oskyldig förklaring.

Kort därpå stod det klart att det kanske största bedrägeriet i Wall Streets historia var ett faktum.

Den stora frågan är hur det kunde ske.

Varför trodde de som satsade sina livs besparingar – från enskilda förmögna till väletablerade organisationer styrda av samhällstoppar – att det var möjligt att få tio procents avkastning år efter år? Och det trots att resten av marknaden gick käpprätt utför.

En stor del av förklaringen torde ligga i Bernard Madoffs rykte.

Fattig uppväxt

Uppvuxen i en fattig familj i Queens hade Bernard Madoff och hans bror Peter inga band till Wall Street. Men i mitten av 1980-talet blev de ledande på aktiemäkleri utanför Wall Street med hjälp av datorer.

– De hade bra betyg och jobbade stenhårt, säger Thomas Morling, som arbetade tillsammans med dem på den tiden.

– När de sa att de skulle göra något gjorde de det. Deras ord var bindande. Alla litade på vad de sa.

Omdömet tycks ha följt dem sedan dess. Potentiella klienter har stått i kö för att få Madoff Securities att sköta sparpengarna.

Men för att behålla stämpeln av exklusivitet kunde inte vem som helst ringa upp och bli kund. I stället hette det att kunderna skulle ”bjudas in” av någon redan invigd – ett klassiskt grepp i pyramidbranschen.

”Jag har en kille”

Det blev således en ynnest att få vara med. De som befann sig på rätt sida om repen älskade att på cocktailpartyn i Paris, Beverly Hills, Dubai och West Palm Beach och svänga sig med uttryck som ”Jag har en kille” eller ”Det där sköter en kille åt mig” när investeringar kom på tal.

Killen var Madoff.

Vägen till honom gick via kända underinvesterare såsom Thierry Magon de la Villehuchet, grundare och vd för Access International. Det var exempelvis hans bolag som fick Liliane Bettencourt att anförtro delar av sin förmögenhet på 183 miljarder kronor till Madoffs fond.

Han tog sitt liv

Efter avslöjandet att allt var bluff tog de la Villehuchet sitt liv i New York dagen före julafton.

Offren fortsätter att falla. Flera välgörenhetsorganisationer har redan tvingats lägga ner eller ställa in planerade donationer medan andra förgäves slåss för att få del av de få tillgångar som finns kvar.

I slutänden knäcktes Madoff av den marknad som var hans levebröd.

Börsen gick ner så kraftigt att kunderna blev nervösa och ville sälja av sina tillgångar. Då sprack fasaden.

– Bernard Madoff medgav att han hade betalat sina investerare med pengar som inte fanns, att han var ruinerad och att han insåg att han inte kunde fortsätta, säger åklagaren.

Fälls Bernard Madoff i den kommande rättegången riskerar han livstids fängelse.

ANNONS