Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Så ska röstfusk stoppas i kväll

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-24

Tysk superdator övervakar omröstningen

EBU-chefen Svante Stockselius tar hjälp av superdator under finalen där bland andra Ryssland, Ukraina, Tyskland och Frankrike tävlar.

BELGRAD. EBU anlitar tysk expertis för att säkra kvällens telefonomröstning.

– Vi vet att det har snackats i korridorerna om att man bytte tolvor med varandra, säger EBU-chefen Svante Stockselius.

Sedan 2004 använder sig EBU, Eurovision broadcasting union, av det tyska bolaget Digame för att säkerställa att ingen fuskar i Eurovisionfinalens mest kritiska ögonblick – telefonomröstningen.

Tidigare ansvarade respektive land själv för insamlingen och redovisningen av telefonröster. Det ledde till spekulationer och ryktesspridning om fusk.

I kväll samlas samtliga telefonröster in av en superdator som är placerad i Köln.

Rösterna räknas, omvandlas till poäng och skickas tillbaka till respektive land för redovisning i direktsändning.

– Vi genomför flera tester innan och har en oberoende övervakare för att säkerställa att allt går rätt till, säger Svante Stockselius.

Massiva påfrestningar

I kvällens final får samtliga 43 deltagarländer vara med och rösta. Men för att få lämna resultatet måste de komma över ett visst antal röster. Annars kallas en reservjury in.

– Vi vill undvika att det sker röstkupper. Juryn kallades senast in vid ett tillfälle i tisdags, säger Svante Stockselius.

Systemet är dimensionerat för att klara den massiva påfrestning som omröstningen i Eurovision innebär. Men det har vissa begränsningar.

– Om det kommer med än 10 000 samtal i sekunden så blir det upptaget för alla nummer. Alltså inte bara för en enskild artist, säger Svante Stockselius.

Följ ämnen i artikeln