Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

”Da Vinci-koden” en masspsykos

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-05-06

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

"Da Vinci-koden" är en masspsykos på väg till bio och nu skriker kyrkan om bojkott igen.

Bra reklam - som inte behövs eftersom boken är Den Ultimata Bästsäljaren.

Den har allt, allt, som folk älskar.

Ultimat bästsäljare Dan Browns ”Da Vinci-koden” har allt som folk vill ha.

Stilistiskt platt, med klyschiga adjektiv och ett persongalleri av karikatyrer, men Dan Browns "Da Vinci-koden" har sedan den släpptes 2003 blivit ett fenomen.

Enligt uppgift är den världens mest sålda roman. En miljon svenskar har läst den och över 40 miljoner exemplar har sålts totalt.

Jag fann den väldigt underhållande, till skillnad från kristna grupper som kallat den skandalös och uppmanat till bojkott.

Anledningen (och det kan väl berättas nu; annars hoppa över denna mening!) är att boken hävdar, och till synes bevisar, att självaste Jesus hade sex, fick barn med Maria Magdalena, som dessutom var prostituerad, och att Jesu blod fortfarande finns i världen via deras avkomma - vilket är Den Heliga Graal, enligt "Da Vinci-koden".

Bråken brinner nu på nytt eftersom filmversionen med Tom Hanks som den akademiske hjälten Robert Langdon går upp på bio den 19 maj.

Ärkebiskop Angelo Amato, Vatikanens andreman, hoppas på bojkott eftersom boken är "högljutt antikristen, full av förtal, övergrepp och historiska och teologiska felaktigheter gällande Jesus, evangelierna och kyrkan".

Vilket är ett perfekt citat för bioannonserna, eller hur? Exakt den typ av påhopp på det skrämmande och okända som (sekulariserade) människor älskar.

Dan Brown verkar helt skamlöst cyniskt och inställsamt, närmast matematiskt, ha räknat ut vad folk faller för och sedan skrivit den ultimata bästsäljaren: kärlek (förstås), kändisar (historiska ikoner Leonardo da Vinci, Jesus och Isaac Newton), konspirationsteorier (kyrkan mördar dem som är sanningen på spåren), sekter och ordnar (Opus Dei, Prieuré de Sion), ja till och med sex (oväntat lyckat skildrat) och främst av allt: en helt magiskt stark story i en tid när stories ofta byts ut mot postmodernism.

Den är bästsäljarporr med extra allt.

Filmversionen bör bli alla tiders biosuccé om inte regissören Ron Howard verkligen misslyckats. Och då kommer han att jagas av 40 miljoner galna konspirationsteoretiker.

INNElistan

UTElistan

VECKANS

Fredrik Virtanen

Följ ämnen i artikeln