Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Uppladdningen – en riktig matfest

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2010-06-19

Daniel & Victoria gifter sig knappast hungriga

Uppladdningen inför bröllopet har varit en riktig matfest för Victoria och Daniel.

Champagneindränka marshmallows och tupplevercremé är bara ett axplock av vad som serverats.

– Tupplever är potenshöjande så det är utmärkt för herr Westling, säger matprofessorn Carl-Jan Granqvist, 64.

I onsdags inleddes den kulinariska resan med en dignande 25-rättersmeny på ostindiefararen Götheborg. Kalixlöjrom på krondillstunnbröd, pepparrotsmarinerad halmstadslax, örtmarinerad havskräfta, tjäderbröst med Goliathmusseron och inte minst den potenshöjande tupplevercremén stod på menyn som komponerats av Leif Manneström.

Carl-Jan Granqvist är imponerad:

Ett fyrverkeri

– Det är en otroligt ambitiös meny med ett fyrverkeri av smaker och ett oerhört skickligt hantverk. De blev nog mätta, säger han.

När regeringen bjöd på middag i går blev det pilgrimsmusselcarpaccio och örtbakad piggvarsfilé och en nougatbavaroise som avslutning.

Fettsnål mat

Men det hälsomedvetna paret behöver inte oroa sig för vikten. Enligt Carl-Jan är den mat som serverats hittills väldigt fettsnål – till skillnad från den feta mat som serverades då kungen och drottningen gifte sig.

Tror på kött i kväll

– Då var det väldigt mycket smör i maten. Men nu märks det att man tänkt till. Det är absolut ett lättare, läckrare och nyttigare kök som passar Victoria och Daniels livsstil.

Nu är Carl-Jan nyfiken på den stora finalen – bröllopsmiddagen.

– Det har varit en hel del fisk och skaldjur hittills så jag hoppas att gästerna får kött – helst viltkött. Men vad det än blir är jag säker på att ingen gäst kommer gå därifrån utan att vara totalt hänförd.

Följ ämnen i artikeln