Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Spermadonatorn i Netflix-succén: ”Jag har aldrig gjort det”

”Ett måste att handlingen skulle vara män som bedrar kvinnor”

Publicerad 2024-07-09

En dokumentärserie på Netflix berättas historien om en nederländsk 43-åring som blivit pappa till upp emot 1 000 barn genom spermadonation.

Nu reagerar huvudkaraktären, Jonathan Jacob Meijer, på påståenden om att han lurat kvinnor med att byta ut sperma.

– Netflix måste ta bort det, eller så gör jag det till ett rättsligt ärende.

Jonathan Jacob Meijer, 43, är mannen på allas läppar i Netflix-dokumentären ”Pappa till 1 000 barn”.

Nu hotar han med att stämma strömningstjänsten om de inte tar bort uppgifter som han påstår är rena lögner från den tredelade dokumentärserien.

– Jag har aldrig gjort det, det är en lögn. Netflix måste ta bort det, eller så gör jag det till ett rättsligt ärende, säger Meijer i ett klipp som han laddat upp på Youtube.

Händelsen som han pratar om är påståenden om att han skulle ha bytt ut, eller blandat, sperma från en annan donator med sin egen. Något som Meijer nekar till att någonsin ha hänt.

Jonathan Jacob Meijer i ”Pappa till 1000 barn”

Succé på Netflix

Jonathan Jacob Meijer är en nederländsk musiker som från 20-årsåldern donerat sperma. Under åren har både ensamstående kvinnor och par vänt sig till honom för hjälp.

Nu känner sig flera lurade. De tycker att Meijer inte varit ärlig med hur många barn som han faktiskt är pappa till, vilket lett till dokumentären ”Pappa till 1 000 barn”.

Historien om hur en 43-årig man redan hunnit få hundratals, om inte tusen, barn under sin relativt korta livstid lockar tittare. Vilket resulterat i att dokumentären för tillfället är den mest sedda serien på Netflix.

”Män som bedrar kvinnor”

Meijer har valt att inte medverka i dokumentärserien. Men efter att ha sett första avsnittet vänder han sig till Youtube för att uttrycka sina åsikter om produktionen.

Enligt Meijers utlåtande överdriver de allt i dokumentären, och han tycker att det är tydligt hur skaparna haft ett förutbestämt och tydligt motiv.

”Pappa till 1000 barn”

Enligt honom själv målas han upp som boven i dramat, och det av en enda anledning: hans kön.

– För dem var det ett måste att handlingen skulle vara män som bedrar kvinnor.

I videon på Youtube uppmärksammar han att det är få som valt att medverka i dokumentärserien. Enligt egen utsago har han hjälp runt 250 familjer att få barn, men bara ett fåtal är med i dokumentären.

– Det säger något. Folk inte är villiga att sälja sin historia eller kanske bli porträtterade som otacksamma, säger han i videon som visats över 112 000 gånger.

”Pappa till 1000 barn”

Nya hot om stämningar mot strömningsjätten

Det här är andra gången i år som hot om juridiska åtgärder riktas mot Netflix.

Efter succéserien ”Baby reindeer” hotade en kvinna vid namn Fiona Harvey att stämma plattformen. Anledningen är att Harvey påstår att karaktären Martha är baserad på henne, men att serien som är baserad på verkliga händelser, felaktigt anklagar henne för att var en dömd brottsling som förföljt seriens skapare Richard Gadd.

Varken Gadd eller Netflix har kommenterat om karaktären Martha är baserad på Fiona Harvey.

Följ ämnen i artikeln