Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Skandalen hotar hela tävlingen

Publicerad 2013-07-05

Misstankar om fusk sätter Eurovisions rykte på spel

– Det är klart jag är förbannad.

Eurovision song contests högsta chef Jon Ola Sand utreder den största röstningsskandalen i musiktävlingens historia.

EBU kan inte ducka. Tävlingens anseende står på spel.

Nöjesbladets schlagerexperter Helena Trus och Torbjörn Ek avslöjar spelat bakom kulisserna.

Eurovision song contest ska inte vara politisk, säger EBU.

Men det är en utopi.

Organisationen bakom världens största underhållningsprogram är noggranna med att aldrig ta ställning i politiska frågor.

Men bakom kulisserna pågår just nu en utredning kring den största röstningsskandalen någonsin. I centrum står den nya makthavaren i tävlingen, Azerbajdzjan.

EBU står handfallna – trots bevisen.

– Det är förfärligt irriterande att någon försöker köpa röster, säger Jon Ola Sand, Eurovisions högsta chef.

Det var dagen efter finalen i Malmö i maj som EBU för första gången fick handfasta bevis på att röstfusk förekommit.

Då publicerade den litauiska sajten 15min.lt en video, filmad med dold kamera, där två män avslöjar ett systematiskt sätt att köpa telefonröster med kontantkort. Enligt männen köptes telefonröster för Azerbajdzjans räkning i upp till 15 länder runt om i Europa. Resultatet: en andraplats i tävlingen.

Fortsätter forska

I slutet av juni träffades Eurovisions högsta organ, referensgruppen, för att diskutera utredningen av anklagelserna. Inför mötet lade de locket på om vad de fått fram. Diplomatiska svar fylldes med luft och lite innehåll.

Utifrån kunde det tolkas som att EBU helst ville sopa problemen under mattan. Men efter toppmötet betonar Jon Ola Sand att de lägger stora resurser på att fortsätta utredningen.

– Vi vet ännu inte vem som ligger bakom det här så vi måste fortsätta våra efterforskningar, säger han.

– För oss är det självklart irriterande att det finns någon som försöker påverka resultatet. Vi försöker göra det som är bäst för Eurovision song contest, så det är klart att jag blir förbannad.

Och att diplomatin utåt inte avspeglas på EBU:s interna möten bekräftas av förra chefen Svante Stockselius:

– EBU är inte skraj att stöta sig med medlemsländer, de kan vara tuffa mot tv-bolagen om det behövs.

Aldrig bötfällt någon

Under Svante Stockselius åtta år som chef för Eurovision song contest bötfälldes omkring sex tv-bolag för olika regelbrott. Men EBU har aldrig bötfällt någon för röstfusk. Det har varit för svårt att leda i bevis, trots att röstfuskanklagelser är ständigt återkommande i tävlingen:

– Redan innan telefonröstningen infördes gick det rykten om att jurymedlemmar gjorde upp röstningen i korridorerna och bytte 12-poängare med varandra, säger Stockselius.

Bara när röstfusk går att knyta direkt till medlemmarna, tv-bolagen i respektive land, är det ett regelbrott som straffas med böter eller max tre års diskvalifikation. Detta har aldrig hänt.

– Det här är ju pinsamt för Ictimai TV (det azeriska tv-bolaget). Vi är inte någon polismyndighet men vi gör så gott vi kan genom att involvera de olika tv-bolagen och försöker reda ut vad som skedde i Litauen, säger Jon Ola Sand.

”Gör vårt bästa”

Samtidigt betonar han att tävlingsresultatet inte påverkats av det påstådda röstfusket.

– Jag kan inte gå in på detaljerna, men vi gör det bästa vi kan för att ha ett korrekt resultat och vi är också säkra på att vi har det.

Är det viktigare att hemlighålla hur ni kontrollerar röstningen än att övertyga dem som ifrågasätter resultatet?

– Ja det är det faktiskt. För om någon försöker påverka resultatet så är det viktigt att vi inte berättar hur vi kontrollerar det, för då tar de det verktyget ifrån oss.

Azerbajdzjans skandaler i Eurovision

2009: Polisförhör

Azerbajdzjan ligger sedan slutet av 80-talet i väpnad konflikt med Armenien. Därför grep polis in när azerer röstade på sitt grannland i Eurovision song contest 2009 och tog in ett 40-tal personer på polisförhör, anklagade för att vara ”potentiella hot mot säkerheten”.

2009: Plockade bort telefonnummer

Samma år hade Azerbajdzjan med flit plockat bort Armeniens telefonnummer från grafiken under telefonomröstningen. Det fick EBU att ändra reglerna så att telefonnumren i grafiken numera skickas ut centralt.

2011: Tvångsförflyttade invånare

När Azerbajdzjan vann Eurovision tvångsförflyttade man hundratals familjer för att göra plats för arenan Baku Crystal Hall som byggdes i rekordfart för tävlingen.

2012: Armenien hoppade av

Armenien hoppade av Eurovision i Baku 2012 när man inte tilläts ta med egen säkerhetspersonal. Man ansåg inte att Azerbajdzjan kunde garantera delegationens säkerhet i landet.

2012: Stängde av diskjockeys som spelade ”förbjuden” låt

Under Eurovision 2012 i Baku stoppades fanklubbnätverket OGAE:s diskjockeys från att spela på det officiella feststället Euroclub efter att den armeniska Eurovision-låten ”Apricot stone” spelats. EBU vägrade stötta sina dj:s och hävdade att frågan inte låg på deras bord.

2013: Presidenten la sig i röstningen

I årets tävling gav Azerbajdzjan noll poäng till sitt grannland Ryssland. Det har fått presidenten Ilham Aliyev att begära en utredning och att man skulle räkna om rösterna, enligt landets ambassadör i Ryssland, Polad Bulbuloglu.

2013 : Anklagas för att ha köpt röster

En video filmad med dold kamera visar två män som berättar hur de köper röster till Azerbajdzjan genom att sätta upp nätverk av personer med kontaktkort som får betalt för att rösta. Enligt männen köper de röster i 15 länder. Priset: ”Miljoner, det här är politik trots allt” säger en av männen i videon som publicerats på sajten 15min.lt.