Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Bröllopsfesten igång i Stockholm

Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2010-06-16

Bröllopsfestligheterna är igång i Stockholm.

Värdar för den första av flera kommande bröllopsmiddagar är landets landshövdingar.

Och de dukar upp en rejäl meny - inte mindre än 25 rätter ska kungafamiljen serveras.

Samtliga Sveriges landshövdingar är på plats på det historiska skeppet för att hänga med det blivande brudparet – och med kungafamiljen.

”Roligt‚ hedersamt”

– Jag tycker det är jätteroligt att få presentera Dalarna, säger landshövding Maria Norrfalk.

– Det känns hedersamt med det ansvar jag har, säger landshövdingen i Kalmars län, Sven Lindgren.

– Det hade givetvis varit roligt om länets samtliga innevånare hade fått vara med, men vi ska tillsammans försöka att representera oss alla på bästa möjliga sätt, säger Uppsala läns landshövding Peter Egardt.

”Trevlig kväll”

Även Tiger Woods svärmor, Barbro Holmberg – som är landshövding i Gävleborgs län – kommer att mingla med kronprinsessan och Daniel Westling.

– Jag tror att det kan bli en mycket trevlig och minnesrik kväll, säger hon.

Glada Hudik på plats

Varje län representeras, vid sidan om landshövdningen, även av en liten delegation bestående av tre särskilt utsedda länsinvånare. Från Gävleborgs län deltar Hanna Bruce, Växbo lin, Pär Johansson, Glada Hudik och Moussa N’Diaye, Rapatac.

”Mångfacetterad bild”

– Tillsammans kommer jag, Hanna, Per och Moussa att kunna ge en mångfacetterad bild av vårt län och tillsammans med de övriga gästerna blir vi lite av ett tvärsnitt av Sverige av i dag. Vi kommer under kvällen också att få möjligheten att mingla med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling och framföra våra lyckönskningar inför det stundande bröllopet, säger Barbro Holmberg.

Ingen presentöppning

Men hade kronprinsessparet hoppats på att även få en massa paket av alla landshövdingar under kvällens partaj så går de bet.

Landshövdingarnas gåva till bröllopsparet, bestående av ett par antika silverkandelabrar i empirstil tillverkade 1821 av Adolf Zethelius, överlämnades redan i samband med lysningen den 1 juni.

Solliden-hjort

För den 25-rätter stora middagen står några av Sveriges främsta gourmetkockar under ledning av Leif Mannerström.

Menyn kommer att bestå av rätter inspirerade av svensk landskapstradition och de – förhoppningsvis – hungriga gästerna kommer bland annat att mumsa på örtmarinerad havskräfta, skånsk spädgrissida med kiviksäpple och isterband på hjort från Solliden.

Här är onsdagens meny:

Tilltugg:

Älgtartar med märgemulsion, pepparrot o porsaska

Kalixlöjrom på krondillstunnbröd

Tupplevercremé - Syltad Kantarell - Backtimjan

Pepparotsmarinerad Halmstadslax med färsk saltgurka

Buffé:

Örtmarinerad Havskräfta , Matjessilltartar

Genarps Tupp med Ingelstorpstomat

Skånsk Spädgrissida med kiviksäpple

Marinerat, saltbakat torskflake med Gullmarsräka.

Kall svampinfusion med vårmusseron och örter

Isterband på hjort från H.M.K.s Solliden

Klargravad strömming med fläder på färskpotatis

Rökt abborrfilé med gröna spritärtor

Pepparstekt reninnanlår med Karl Johansvamp, rotfruktschips och timjancreme

Kumminrökt spirrmakrill med picklade sommargrönsaker och dillcreme

Inlagd sill med timjan, lök och kryddpeppar, prästost och färskpotatis

Varmrökt fjällröding med lök/potatiscreme, dill och syltade morötter

Tjäderbröst med Goliathmusseron

Socker saltad sikfilé med fjällkantareller

Terrine på oxhögrev med kryddpepparcréme och rödbeta.

Desserter:

Svensk sommar: Åkerbär, tranbär i kardemumma

"Prinsess mille feuille": Havtorn och choklad

Ostkaka med hjortron och punchgrädde

Ostar:

3 Kvibilleostar i ett, med syrlig päronpuré

Fotnot: Menyn är komponerad av bland andra LEIF MANNERSTRÖM, ANTON BJUHR, MALIN SÖDERSTRÖM och KATJA PALMDAHL

Följ ämnen i artikeln