Bröllopsfesten igång i Stockholm
Uppdaterad 2018-08-13 | Publicerad 2010-06-16
Bröllopsfestligheterna är igång i Stockholm.
Värdar för den första av flera kommande bröllopsmiddagar är landets landshövdingar.
Och de dukar upp en rejäl meny - inte mindre än 25 rätter ska kungafamiljen serveras.
Samtliga Sveriges landshövdingar är på plats på det historiska skeppet för att hänga med det blivande brudparet – och med kungafamiljen.
”Roligt‚ hedersamt”
– Jag tycker det är jätteroligt att få presentera Dalarna, säger landshövding Maria Norrfalk.
– Det känns hedersamt med det ansvar jag har, säger landshövdingen i Kalmars län, Sven Lindgren.
– Det hade givetvis varit roligt om länets samtliga innevånare hade fått vara med, men vi ska tillsammans försöka att representera oss alla på bästa möjliga sätt, säger Uppsala läns landshövding Peter Egardt.
”Trevlig kväll”
Även Tiger Woods svärmor, Barbro Holmberg – som är landshövding i Gävleborgs län – kommer att mingla med kronprinsessan och Daniel Westling.
– Jag tror att det kan bli en mycket trevlig och minnesrik kväll, säger hon.
Glada Hudik på plats
Varje län representeras, vid sidan om landshövdningen, även av en liten delegation bestående av tre särskilt utsedda länsinvånare. Från Gävleborgs län deltar Hanna Bruce, Växbo lin, Pär Johansson, Glada Hudik och Moussa N’Diaye, Rapatac.
”Mångfacetterad bild”
– Tillsammans kommer jag, Hanna, Per och Moussa att kunna ge en mångfacetterad bild av vårt län och tillsammans med de övriga gästerna blir vi lite av ett tvärsnitt av Sverige av i dag. Vi kommer under kvällen också att få möjligheten att mingla med kronprinsessan Victoria och Daniel Westling och framföra våra lyckönskningar inför det stundande bröllopet, säger Barbro Holmberg.
Ingen presentöppning
Men hade kronprinsessparet hoppats på att även få en massa paket av alla landshövdingar under kvällens partaj så går de bet.
Landshövdingarnas gåva till bröllopsparet, bestående av ett par antika silverkandelabrar i empirstil tillverkade 1821 av Adolf Zethelius, överlämnades redan i samband med lysningen den 1 juni.
Solliden-hjort
För den 25-rätter stora middagen står några av Sveriges främsta gourmetkockar under ledning av Leif Mannerström.
Menyn kommer att bestå av rätter inspirerade av svensk landskapstradition och de – förhoppningsvis – hungriga gästerna kommer bland annat att mumsa på örtmarinerad havskräfta, skånsk spädgrissida med kiviksäpple och isterband på hjort från Solliden.
Här är onsdagens meny:
Tilltugg:
Älgtartar med märgemulsion, pepparrot o porsaska
Kalixlöjrom på krondillstunnbröd
Tupplevercremé - Syltad Kantarell - Backtimjan
Pepparotsmarinerad Halmstadslax med färsk saltgurka
Buffé:
Örtmarinerad Havskräfta , Matjessilltartar
Genarps Tupp med Ingelstorpstomat
Skånsk Spädgrissida med kiviksäpple
Marinerat, saltbakat torskflake med Gullmarsräka.
Kall svampinfusion med vårmusseron och örter
Isterband på hjort från H.M.K.s Solliden
Klargravad strömming med fläder på färskpotatis
Rökt abborrfilé med gröna spritärtor
Pepparstekt reninnanlår med Karl Johansvamp, rotfruktschips och timjancreme
Kumminrökt spirrmakrill med picklade sommargrönsaker och dillcreme
Inlagd sill med timjan, lök och kryddpeppar, prästost och färskpotatis
Varmrökt fjällröding med lök/potatiscreme, dill och syltade morötter
Tjäderbröst med Goliathmusseron
Socker saltad sikfilé med fjällkantareller
Terrine på oxhögrev med kryddpepparcréme och rödbeta.
Desserter:
Svensk sommar: Åkerbär, tranbär i kardemumma
"Prinsess mille feuille": Havtorn och choklad
Ostkaka med hjortron och punchgrädde
Ostar:
3 Kvibilleostar i ett, med syrlig päronpuré
Fotnot: Menyn är komponerad av bland andra LEIF MANNERSTRÖM, ANTON BJUHR, MALIN SÖDERSTRÖM och KATJA PALMDAHL