Vännerna minns Adam Alsing: Förtjänade bättre
Folkkära medieprofilen hyllas med anekdoter
Publicerad 2020-08-15
Adam Alsing dog i sviterna av covid-19 den 15 april i år.
I ett specialavsnitt av Fredrik Ralstrands podcast ”Tv-fabriken” hyllas han nu av kollegor och vänner.
– Jag tycker inte riktigt att han fick det erkännandet han var värd, säger producenten Nicola Söderlund som jobbat med Alsing.
15 april kom det chockartade beskedet om att den folkkära programledaren Adam Alsing dött i sviterna av covid-19 bara 51 år gammal.
Efter sig lämnar han en gedigen tv-karriär och ett stort tomrum inte bara i branschen, utan även hos många svenskar som följt honom under åren. Nu fyra månader efter hans död finns samlade anekdoter om honom i tv-fabrikens specialavsnitt, här är några av dem.
Agneta Sjödin: En sådan chock
Programledaren Agneta Sjödin, 53, jobbade ihop med Alsing under inspelningen av programmet ”Tur i kärlek” 1991 i TV4.
– Han var väldigt, fin, snäll, schysst och stöttande. Det blev verkligen ett teamwork mellan oss, säger hon i podcasten.
Hon berättar att hon kände en gemensam beröringspunkt eftersom de båda kom från mindre städer. Alsing från Karlstad och hon själv från Hudiksvall.
När hon nåddes av dödsbeskedet var hon hemma och putsade tv-skärmen.
– Jag blev fullständigt chockad. Jag visste inte ens att han var sjuk. Det var en sådan chock.
För Agneta Sjödin har han betytt mycket, speciellt för hennes tv-karriär.
– Han gav mig en känsla av att det här var kul. Jag hade inte ont i magen när jag gick till jobbet, säger hon.
Nicola Söderlund: Förtjänade bättre
Producenten Nicola Söderlund, 66, jobbade under många år med Adam Alsing och han producerade bland annat talkshowen ”Adam” på TV3. Han minns första mötet med honom.
– Han hade en liten töntighetsstämpel på sig, och den ville man inte ta bort, men man ville utveckla honom på något sätt. Jag ville att han skulle vara den glada, omfamnande som alla gillar där man hade en kul stund. När man såg på programmet, talkshowen, så skulle man ha kul. Vi kallade det för 100 procent glad-tv, säger han i podcasten.
Men han tycker att den glada programledaren var för stor för sina program.
– Han är och har varit en av de bästa i Sverige någonsin. Och jag tycker inte riktigt att han fick det erkännandet han var värd. Jag tycker att det är sorgligt att han faktiskt skulle behöva dö innan folk faktiskt hyllade honom för så duktig som han var, säger han och fortsätter:
– Jag tycker inte riktigt att han fick de programmen riktigt som han förtjänade heller. Inget ont om programmen han gjorde, men jag tycker att han skulle haft något riktigt stort och fläskigt ”Adam”-program igen, säger han.
Kristian Luuk: En pionjär
Programledaren Kristian Luuks, 54, talkshow ”Sen kväll med Luuk” började sändas i TV4 ungefär samtidigt som Alsing gjorde sina sista säsonger av ”Adam”. För Luuk var han en inspirationskälla och en radionörd som han brukade prata radio med.
– Jag blev så ledsen när jag hörde att han gått bort. Han var verkligen en pionjär och också väldigt bra på att göra med det här breda tilltalet. Alltid var glad men ändå med en smart analys, säger han i podcasten.
Han berättar om beskedet.
– Grabben Adam var borta, det var helt overkligt konstigt. Oavsett hur han hade dött. I och med att det var coronakopplat blev hela coronagrejen mycket mer konkret. Han var ju yngre än jag.
– Men framförallt tänkte jag på honom och hans gärningar inom media, säger Kristian Luuk.