Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

”Kvinnan ska inte föras till altaret av sin pappa”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-19

Präster protesterar mot kronprinsessan Victorias bröllopsönskan

JÄMSTÄLLDA MAKAR? Kronprinsessans önskan om brudöverlämning möts av massiv kritik från svenska präster – som tycker att Victoria och Daniel Westling ska gå in i kyrkan tillsammans

Kronprinsessan Victoria vill bli förd till altaret av pappa kungen.

En önskan som splittrar hovet och kyrkan.

– Att vår blivande statschef kan gå med på en sådan symbolik är ofattbart, säger Annika Brog, teologie doktor, präst och författare.

Svenska kyrkan menar att en sådan entré in i kyrkan bryter mot den svenska traditionen som under flera hundra år stått för jämställdhet och kvinnans frihet. I motsats till en syn på kvinnan som männens ägodel.

Hovet menar däremot att det finns en helt annan symbolik.

– Det har en större dimension, det är inte en far som lämnar dottern till en annan man. Symboliken är att kungen för fram landets tronföljare till altaret – och till den man som blivit accepterad, säger hovets informationschef Nina Eldh.

Så här tycker prästerna:

Helle Klein.

Helle Klein, ledarskribent och snart präst:

– Det låter krystat om det är så att hon vill visa omvärlden att pappa kungen tror på Daniel och vill att hon ska gifta sig med honom. Kungen har ju redan sagt ja. Om Wejryd går med på brudöverlämning bidrar han till att sätta en amerikanserad tradition. Ingen präst kan säga nej till det framöver. Och det är i strid med traditionen.

Annika Borg

Annika Borg, teologie doktor, präst och författare:

– Man kan tycka att det är en liten fråga, men det är det inte. Det är en stark tradition, att kvinnan är myndig och att det är en överenskommelse mellan mannen och kvinnan. Symboliken när pappa leder in är att myndigheten går över från pappan till mannen. Att vår blivande statschef kan gå med på en sådan symbolik är ofattbart.

Göran Bergstrand.

Göran Bergstrand, präst och teologie hedersdoktor vid Lunds universitet:

– Har hon en sådan önskan som är djup så ska hon få ha den. Men jag tycker att det är bättre att ett par ska gå fram och avlägga löftena tillsammans. Kvinnan ska inte föras fram av sin pappa. Kvinnan är kapabel att gå fram själv.

Lennart Koskinen.

Lennart Koskinen, biskop Visby stift:

– Vi vill inte ha det så för det står för en symbolik och en kvinnosyn som Svenska kyrkan inte står för, att pappan säljer sin omyndiga dotter till maken. Samtidigt får man respektera hennes önskan. Kronprinsessan måste ju enligt vår regeringsform fråga sin far vem hon får gifta sig med. Då kan man förstå tanken att pappan överlämnar.

Lisa Tegby.

Lisa Tegby, kontraktsprost i Umeå och kyrkoherde i Ålidhems församling samt en av pionjärerna bland de kvinnliga prästerna:

– Jag tycker att de ska gå fram tillsammans – det är ett uttryck för jämställdhet och två parters fria val. Om Victorias pappa ska överlämna henne till Daniel ska Daniels mamma också överlämna honom till Victoria.



En tillbakagång i kampen för jämlikhet eller fin symbolisk handling från hovet? Tyck till här nedanför.

Följ ämnen i artikeln