Leif Andrée om nya Stockholmspjäsen: Jag är fan Stockholm!
Gör klassiker ihop med Vanna Rosenberg
Uppdaterad 2017-07-20 | Publicerad 2017-04-08
Per Anders Fogelströms älskade Stockholmssvit blir Stockholms Stadsteaters största satsning i höst.
Med två riktiga stockholmare – Leif Andrée och Vanna Rosenberg – i centrum.
– Fogelström beskriver hettan och stanken. Det vill inte vi stockholmare byta ut mot gröna ängar. Det kan jag skriva under på, säger Leif Andrée.
Per Anders Fogelström (1917-1998) blev känd för romanen ”Sommaren med Monika” 1951, som sedan blev en ännu mer känd Ingmar Bergman-film två år senare.
Men hans stora epos är ”Mina drömmars stad” som ingår i en släktkrönika på fem böcker som utspelas från 1860-talet och hundra år framåt. Även den filmades (1976) och har även med stor framgång spelats just på Stockholms Stadsteater, 1970 och 1991.
Nu är det dags igen. Hundra år efter att Fogelström föddes, har ”Våra drömmars stad” premiär 2 november, i regi av Linus Tunström.
Både Leif Andrée och Vanna Rosenberg är födda och uppvuxna i Stockholm. Båda har läst alla böckerna.
Vill ha med Uggla-låt
– Böckerna är fantastiska. Detaljrika, vackra, nyanserade och lättlästa, säger Vanna.
– Jag lusläste dem när jag var 15 år. Mina döttrar har också lusläst dem, säger Leif – och drar helt plötsligt igång lite sång ihop med Vanna.
– Vi borde ha med Magnus Uggla-låten ”Asfaltbarn” i föreställningen: Som asfaltsbarn blir man galen om man är borta mer än en timme från stan. Det är ju det Fogelström beskriver. Hettan och stanken. Det vill inte vi stockholmare byta ut mot gröna ängar. Det kan jag skriva under på.
– Du är Stockholm, Leif, säger Vanna.
– Ja, jag är fan Stockholm, säger han, och fortsätter:
– Jag tackade ja för att det är Linus som regisserar, jag har känt honom sedan han var 17 år och vi har arbetat ihop förr. Och så gillar jag att man berättar arbetarnas historia. Men hur vi ska få plats med allt på tre timmar förstår jag inte riktigt…
En kontrovers har uppstått kring den kommande pjäsen. Stockholms Stadsteater har köpt ensamrätt på att göra pjäs av Fogelströms böcker. Vilket innebär att förortsteatern Teater Reflex inte får sätta upp sin planerade (mindre) föreställning.
– Den teaterns ledare Kent Ekberg är en otrolig kille, han har gjort fantastiska saker i förorten. Men nu är det ju så att man måste ha rättigheter för att spela pjäser, säger Leif.
– Men jag är ju socialist och punkrockare, jag tycker det hade varit kul att få se två föreställningar!