Här laddar Molly inför schlagern - på 5900 meters höjd
Publicerad 2016-01-15
Höghöjdsträning: Besteg Kilimanjaro tillsammans med rullstolsburna äventyraren Aron Anderson
Här laddar Molly och Danny upp för Melodifestivalen - på 5900 meters höjd.
Till förmån för Barncancerfonden besteg paret i dag Afrikas högsta berg Kilimanjaro.
– Vi är mörbultade men mår bra. Det var inte nån walk in the park precis, jag pushade alla gränser på allt, säger Molly Sandén.
Den svenska äventyraren Aron Anderson, 27, fick med sig Molly Sandén, 23, och Danny Saucedo, 29, på bergsbestigningen.
Aron blev 2013 den första rullstolsburna person som besteg Kebnekaise och simmade i augusti från Åland till Stockholm. För att ta sig upp på Afrikas högsta topp har han använt kryckor och en armcyckel.
– Det har funkat bra, den sista biten mot toppen var otroligt tuff med tunn luft där upp emot 6000 meter så det gick väldigt långsamt, säger Aron Anderson över telefon från Afrika, precis nedkommen från toppen.
Molly Sandén och Danny Saucedo låter smått euforiska över telfonen, men också slutkörda.
Fysiskt utmattade
– Vi är mörbultade men mår bra. Det var inte nån walk in the park precis, jag pushade alla gränser på allt. Man har blivit lite bekväm och bortskämd med allt, man är van att ha vatten och sängar, det var en fysisk utmattning så jag är fortfarande lite snurrig, säger Molly Sandén.
På toppen av Kilimanjaro passade hon också på att höghöjdsträna sången inför Melodifestivalen i februari, då hon tävlar med låten ”Youniverse” som Danny varit med och skrivit.
– Men man kunde inte gå runt och nynna där uppe, man behöver varje syremolekyl, luften tar verkligen slut, säger hon.
Drabbades av höjdsjuka och spydde
Danny och Molly pratar i mun på varandra över högtalartelefonen för att hinna beskriva sin upplevelse.
– Om man ska nå toppen på Kilimanjaro så gör man inte det ostraffad. Det var höjdsjuka, man spydde lite grann, man var snurrig och hade huvudvärk, men belöningen att få stå på toppen. Det är ovanför molnen, långt ovanför. Obeskrivligt, säger Danny.
Men hur jobbig var själva klättringen?
– Tänkt dig ett hårt fyspass på 16 timmar och sen så när man kommer ner från berget får man inte vila för då ska du gå en och en halv mil i regn och hagel. Det här är absolut det hårdaste jag nånsin kommer att göra, jag kommer aldrig utsätta min kropp för det här igen, säger Danny.
Insamling till Barncancerfonden
Bestigningen av Kilimanjaro är ett projekt för att samla in pengar till Barncancerfonden. Hittills har man lyckats samla in drygt 850 000 kronor.
– Så snälla Tobbe, lägg upp en länk till insamlingen nu så kan du hjälpa oss att nå miljonen. Du behöver inte klättra upp ens en liten bit upp på berget, men kan hjälpa till ändå, säger Molly med ett skratt.
Självklart, här är länken till Barncancerfondens insamling.