Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Så ska ESC räddas

Publicerad 2012-12-04

Krisen i Europa skakar Eurovision – länderna klarar inte kostnaderna

Eurovision är under hård press.

Nu tvingas EBU ta strid för att locka tillbaka de avhoppade länderna till tävlingen.

– Vi jobbar hårt för att skapa en ekonomiskt hållbar modell, säger Martin Österdahl, producent för Eurovision song contest Malmö 2013.

Ett efter ett kastar länderna in handduken.

Senast har Cypern och Grekland kommit med allvarliga hot om att hoppa av. Troligtvis deltar de inte. Portugal och Polen har redan tackat nej.

Nu inleds en dragkamp där EBU, European broadcasting union, som ligger bakom tv-samarbetet, ska försöka locka tillbaka nationerna inte tänker medverka.

– Vi kan alltid använda en annorlunda betalningsplan så att de inte behöver betala allt på en gång. Förra året blandade man också in skivbolag på ett framgångsrikt sätt. Ibland kan det hjälpa att ge länderna mer tid att förhandla med andra parter, säger Jarmo Slim, kommunikationskoordinator på EBU.

Samma budget

Ifall länder hoppar av betyder det att de kvarvarande nationerna får betala en större del än beräknat för att tävlingen ska kunna ha samma budget. Ett stort land med hög levnadsstandard betalar lite mer än de mindre.

– Men vi har samma intresse för varje lands medverkan. Alla är viktiga för oss. Det är en samproduktion mellan alla EBU-medlemmar. Vi försöker hitta en lösning för alla, men det funkar inte alltid för alla. Men det är bra för tävlingens image när alla är med, eftersom det finns ett symbolvärde, säger Jarmo Slim.

”Inga undantag”

Det finns inga planer på att sänka avgiften för de nationer som ser ut att hoppa av.

– Om någon får en lägre avgift så ska en annan få det också. Man kan inte göra undantag. Det måste vara rättvist. I och för sig finns det undantag, exempelvis om man är värd, säger Slim.

– Vi ägnade över tio år på att få Italien att medverka igen. Och lyckades, fortsätter han.

I januari släpps den officiella listan över medverkande länder. Fram till dess kommer EBU att kämpa för att få så många som möjligt att vara med.

– Det är naturligtvis tråkigt om länder tycker att de inte har råd att delta. Men vi vet ju att det råder lågkonjunktur i Europa. Vi jobbar hårt med att skapa en ekonomiskt hållbar modell för Eurovision, både vad gäller att stå värd för tävlingen och att delta, säger Martin Österdahl, exekutiv producent för Eurovision song contest Malmö 2013.

Så funkar finansieringen av Eurovision song contest

I varje land betalar tv-bolaget som sänder tävlingen en avgift till EBU, som sedan förmedlar pengarna till det arrangerande landet. Hur stor avgiften är beror dels på hur många invånare landet har men också vilken levnadsstandard dessa har. Det är de här pengarna som utgör en stor del av produktionsbudgeten för Eurovision song contest.

Om ett land drar sig ur tävlingen måste de andra länderna täcka upp kostnaden. Det blir alltså dyrare att medverka om färre deltar.

Skillnaden mellan vad de största och minsta länderna betalar kan skilja enormt mycket. ”The big five” (Spanien, Italien, Frankrike, Storbritannien och Tyskland) är de som betalar in mest till EBU. Tack vare det är de automatiskt kvalificerade till final.

Men utöver avgiften till EBU tillkommer en mängd utgifter för ett lands medverkan. Exempelvis betalar varje land betalar själv löner, mat, resa och boende för sin delegation, som i regel består av ett tjugotal personer.

Följ ämnen i artikeln