Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Ge inte efter för pöbelns krav, SVT

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden

Raka i ryggen Det är farligt när public service svajar i sitt uppdrag. Program som ”Aktuellt” ska stå fasta när kommersens vindar blåser. De ska vara ”The newsroom” helt enkelt och ha Will McAvoys (Jeff Daniels) pondus.

Det ser oroväckande ut för journalistiken. Marknadsanpassad underhållning tar över även nyhetsredaktionerna.

När även public service svajar är det farligt.

Min boss, Jan Helin, och han kan sina grejor, skrev i går att journalistik kommer att bygga på vad den nya tekniken berättar att folk vill ha. Facebook, Google-sök, Twitter etc. avslöjar oss.

”I framtidens mediehus måste bokstäverna och datan dansa”, parafraserade han Bo Strömstedts legendariska uttalande om att ”siffror och bokstäver måste dansa” – två uttalanden som kramar varandra genom tidsepoker.

Sådana är kommersiell medias villkor, svårt att tjafsa om.

Men var finner vi, medborgarna, det sant relevanta? Det som bygger det väsentliga demokratiska samtalet?

TV3 och Kanal 5 har inte ens nyheter, TV4 begär vi inget av. Affärsidén att tjäna pengar genom att locka publik till reklamfilmerna gäller även nyheterna. Då blir det ämnen som kittlar billigt.

I de stora morgontidningarna och kvällstidningarna, som blivit allt mer lika, finns underhållning och kändishysteri men också nyheter, tunga granskningar och ett intellektuellt och fördjupande opinions- och kulturmaterial. Ännu.
 

Men.

Pressens läge är känsligt – ännu en ­finanskris med ytterligare nedskärningar som följd skulle vara förödande.

Då har vi bara public service, denna vackra institution, som baslinje.

Sveriges Television och Sveriges Radio måste vara det demokratiska samtalets sås och potatis. Public service finansieras av medborgarna, har stabila resurser och inga giriga ägare.

Uppgiften måste vara att ge oss den information vi behöver, inte den vi tuggar i oss enklast. Relevans, relevans, relevans.

Men just nu svajar det rejält. SVT försöker i panik förhålla sig till kommersiell ­nyhets-tv, som just exploderat med Aftonbladets och Expressens webb-tv. Självständig nyhetsbedömning saknas och man överkompenserar bristen på snabbhet med mängd, om nyheter som egentligen bara höll i realtid.

Vi behöver inte att ”P1 Morgon” ägnar halva sändningstiden åt offentlig amning, vi behöver inte långa reportage om skrikande Justin Bieber-fans i ”Rapport”, ­”Aktuellt” och ”Kulturnyheterna” i tre dagar. Vi behöver inte enorma sjok ”popcornnyheter om Bostonthrillern och Omar Mustafa-såpan”, som skribenten Sam Sundberg ­noterade svidande i Svenska Dagbladet innan han jämförde med att ”16 döda i ett irakiskt terrordåd förra veckan blev 16 ­sekunder i ’Aktuellt’”.
 

SVT har jobbat hårt på att bli som TV4 på underhållning och lyckats väl, vunnit. Det vore inte bara olyckligt, det vore en fara för demokratin, om SVT fortsätter att marknadsanpassa även nyhetsjournalistiken.

Ni ska vara medieeliten, SR och SVT. Ni ska vara ”The newsroom”. Ni har inga aktieägare som flåsar i nacken. Ni behöver inte jönsa efter kommersen. Ni ska inte tillgodose pöbelns önskemål, inte bry er om algoritmer. Ni ska vara journalister, proffs på vad som är sant och relevant, inte försäljare.

Om tittarsiffrorna för nyheterna sjunker – låt det då vara så. De kommer tillbaka till Melodifestivalen.

Fråga Fredrik

Tack för din klockrena krönika om Håkan Hellström. Men du borde klagat på honom om att det tog en vecka att släppa albumet på Spotify.

SVAR: Äh, killen måste ju äta han också.

Veckans ...

BABE. Mr Burns, ondskan i ”Simpsons”, repriser på TV6.

MEDIEHAVERI 1. Nestlé, mat­giganten, hade inte föreslagit att världens vatten borde privatiseras, det var bara en puckad artikel i Dagens Industri som påstod det. I sociala medier litar man ­ännu på gammal finmedia och upprördes i tusental över att något så ickehumanistiskt sagts och uppmanade till bojkott. När DI korrigerade var skadan ­redan skedd. (Apropå krönika intill).

MEDIEHAVERI 2. Dagen efter hackades nyhetsbyrån AP:s Twitter som påstod att Vita Huset exploderat vilket fick USA-börsen att störtdyka efter 4 000 retweets. (Apropå krönika intill – när fin­media sviker sprider det sig numer blixtsnabbt).

DVD. ”Dom över död man”, Jan Troell. Om tidningsmannen Torgny Segerstedt som med fara för eget liv och position i samhället stod upp mot nazismen under andra världskriget.

DISCO. ”Get lucky”, Daft Punk. Herregud vad de är bäst – ännu. Så fjäderlätt.

SÅ MYCKET BÄTTRE. Ulf Dageby, Agnes Carlsson, Titiyo, Lill Lindfors, Ken Ring, Bo Sundström och Ebbot Lundberg – vilket ­kanongäng i Sveriges bästa helgunderhållningsprogram ”Så mycket bättre” i TV4 i höst. Ser fram mot att Agnes sjunger Nationalteaterns ”Kolla kolla”.

GENI. Rachel Molin. Jag dööööör när hon imiterar Lill-Babs med tungan i ”Partaj”, Kanal 5, ­söndagar. Dööööör, säger jag.

DVD. ”Berättelsen om Pi”, Ang Lees magnifikt ­visuella biokalas bör duga på en större televisionsapparat också. Ang Lee är ett genius. Du också.

TV. ”Hannibal” avsnitt 4 togs bort i USA, eftersom det inte passar sig efter Boston-bombningarna. I Sverige sänds det dock i kväll. Döm själva om det var korrekt av NBC. Trist för Kanal 5, dock, som var så snabba, att plötsligt sända avsnitten tio dagar efter USA.

Följ ämnen i artikeln