Affären klar – Telia köper TV4
Publicerad 2018-07-20
Telia bekräftar att köpet av Bonniers tv-verksamhet i Norden, det vill säga TV4, CMore och MTV3 är klart.
Det innebär att staten, som är största ägare i Telia, blir störst på telekom-media.
– Jag har till ledningen för bolaget under hela den här processens gång sagt att det är viktigt med medial mångfald och att staten inte har några ambitioner att äga marksänd tv, säger näringsminister Mikael Damberg till Dagens Industri.
I slutet av maj avslöjade Resumé att Telia låg i förhandlingar om att köpa Bonniers tv-verksamhet Bonnier Broadcasting, där där TV4 och C More ingår.
Telia bekräftade sedan uppgifterna i ett pressmeddelande.
Nu har affären gått i lås, uppger Resumé.
Uppgifterna bekräftas senare i ett pressmeddelande från Telia.
Enligt Resumé har förhandlingarna dragit ut på tiden på grund av Telias oro att Bonnier efter köpet skulle starta upp en ny konkurrerande verksamhet. Men Telia ska nu fått garantier att så inte kommer att ske och därmed har parterna kommit överens.
– Det har varit en lång process som hållit på ett bra tag, vi delar logiken i vart branschen är på väg och är glada att vi år i mål, säger Johan Dennelind, Telias VD, till nyhetsbyrån TT.
Laddad fråga
Prislappen landade på 9,2 miljarder kronor, en rekordhög siffra i svensk mediehistoria.
Uppgifterna om affären har vållat en debatt om statlig inblandning på tv-marknaden. Staten äger 37,3 procent i Telia.
”Viktig milstolpe”
Telia skriver om debatten i sitt pressmeddelande under fredagsmorgonen:
”Den debatt som föregått dagens besked visar att Telia Company har flera viktiga roller i det svenska samhället. Ett förtroende som företaget tar på största allvar och som även i framtiden kommer att hanteras ansvarsfullt. Telia Company välkomnar därför en konstruktiv dialog kring dessa frågeställningar med ägare och andra berörda intressenter inom politik och samhälle.
Telia Companys styrelse är övertygad om att förvärvet av Bonnier Broadcasting är en viktig milstolpe för Telia Companys framtida utveckling och därmed värdeskapande för samtliga aktieägare.”
Enligt uppgifter till Dagens Industri är näringsminister Mikael Damberg starkt kritisk till köpet.
– Jag tror inte sista ordet är sagt. Nu kommer det börja en diskussion kring granskning av konkurrensfrågor och antagligen kring sändningstillståndet framöver. Men det blir också en mediepolitisk diskussion kring statens roll som medieaktör, säger han till Dagens Industri.
Ministern kommer att träffa Telias styrelse under fredagen.
– Jag har till ledningen för bolaget under hela den här processens gång sagt att det är viktigt med medial mångfald och att staten inte har några ambitioner att äga marksänd tv, säger han till tidningen.
Även kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) är kritisk.
– Det är av enorm betydelse för svensk demokrati att det finns ett starkt utbud av oberoende medier och granskande journalistik. Att staten då får ett ökat indirekt ägande är inte önskvärt. Mediernas frihet och mångfald måste värnas, säger hon.