Rolf Lassgård: ”2017 har varit ett ganska tufft år”
Rannsakade sig själv efter #metoo
Uppdaterad 2017-12-28 | Publicerad 2017-12-26
Berättelserna som kommit fram i #metoo och #tystnadtagning tror Rolf Lassgård kommer att göra nytta.
Han kan inte förstå hur vissa utnyttjar sina maktpositioner.
– Jag vill inte jobba med människor som är rädda, säger han.
För sin egen del har det gångna året inte varit allt för pjåkigt. ”En man som heter Ove” nominerades för två Oscars, Hollywoodfilmen ”Downsizing” har premiär runt jul och superstjärnor som Tom Hanks, 61, och Matt Damon, 47, har hyllat Rolf Lassgård, 62.
Men för den sakens skull vill han inte säga att 2017 har varit ett bra år.
– Det har varit ett ganska tufft år. Politiskt. Hur världen ser ut. Hur den hårdnar. Både nationellt och internationellt, säger han.
”Jävligt viktigt vad som blir steg två”
Hösten har kantats av metoo-rörelsen i och film- och teaterbranschen har många obehagliga och rent brottsliga vittnesmål kommit till ytan.
Rolf Lassgård tycker att det är otroligt bra att de har kommit ut. Men han vill också lyfta ett varningens finger.
– Det har skapats en plattform för att det här ska kunna påverka framtiden. Samtidigt är det jävligt viktigt vad som blir steg två av det här. Folkdomstolen kan ligga snubblande nära här på ett jävligt farligt sätt. Jag ser flera olika delar av det.
”Rädda kan vi vara tillsammans”
Det rent brottsliga har han inte varit i närheten av och han känner inte igen sig i den bild som målats upp av branschen.
– Jag vill inte jobba med människor som är rädda. Rädda är vi ändå när vi står framför kameran. Det kan vi vara tillsammans. Jag kan inte förstå människor som använder det som en slags arbetsmetodik. Det kan aldrig bli bra.
Har du sett eller hört något av det som beskrivits i till exempel #tystnadtagning?
– Jag har inte upplevt några medvetna elakheter, nej.
Rannsakar man sig själv i ett sådant läge?
– Ja, framför allt för min del har det handlat om jag har sett någonting, just med den här tystnaden då. Förhoppningsvis skapar man nu ett klimat där det går att säga till utan att det blir så jävla stort. För det är inte så lätt att säga till alltid. Det tror jag att det förhoppningsvis har skapats bra grogrunder för.