Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

”Obotliga retstickan” Ruben Östlund får pris

Uppdaterad 2024-11-05 08.14 | Publicerad 2024-11-04 18.04

När tre miljoner kronor delas ut till sex svenska kulturpersonligheter går ett av stipendierna till Ruben Östlund.

Ganneviksstipendiet ska användas till ”koncentrerat filmarbete en lång tid framöver”, lovar filmaren.

Sex Ganneviksstipendiater får 500 000 kronor vardera. Vid sidan av Ruben Östlund tilldelas också konstnären Sam Hultin, dansaren och koreografen Virpi Pahkinen, designern Wanja Djanaieff, musikern och tonsättaren Mats Edén och regissören och dramatikern Erik Holmström Ganneviksstipendiet.

Juryn kallar Ruben Östlund för ”en av världens mest inflytelserika filmkonstnärer” och ger honom också epitet som ”träffsäker socialantropolog”, ”radikal bildkritiker” och ”obotlig retsticka”.

Ruben Östlund får ett av årets Ganneviksstipendier och blir 500 000 kronor rikare. Arkivbild.

Hyllar Gannevik

Den Guldpalmsbelönade och Oscarsnominerade filmregissören hyllar i ett pressmeddelande Per Gannevik, som i sitt testamente beslutade att en del av hans arv skulle gå till att stötta och lyfta fram verksamma konstnärer.

”Kulturmecenater är ovanliga i Sverige så låt oss lyfta Per Gannevik som ett inspirerande exempel för landets alla nyblivna miljardärer”, säger Östlund.

Dockteater för vuxna

Om Ruben Östlund är välkänd för de flesta är ett par av de andra stipendiaterna kanske inte lika kända för allmänheten. Sam Hultin har i sitt konstnärskap synliggjort queera personers historia i staden, bland annat via stadsvandringar och Erik Holmström startade 2015 Sveriges första dockteater för vuxna, Malmö dockteater.

”Sedan jag fick beskedet om stipendiet har min ekonomiska stress minskat drastiskt och det spiller såklart över på allt i livet. I tider av nedskärningar och orosmoln för det fria kulturlivet så ger det en tillfällig trygghet på ett individuellt plan”, säger Erik Holmström i pressmeddelandet.

Följ ämnen i artikeln