Melodifestivalen böjer sig för Tomas Ledin – flyttar
Uppdaterad 2022-02-04 | Publicerad 2022-02-03
Halva tiden på Avicii Arena och halva tiden på Friends Arena – nu avslöjar Melodifestivalen slutligen var årets tävlingar äger rum.
Det har redan varit ett turbulent år för Melodifestivalen – och sändningarna har inte ens startat ännu. Efter att turnén ställdes in till följd av den ökade smittspridningen, meddelade SVT att den första deltävlingen äger rum på Avicii Arena i Stockholm. Men efter det har beskedet om resterande inspelningsplatser dröjt.
Nu står det klart att även den andra och tredje deltävlingen direktsänds från Avicii Arena. Därefter flyttas musiktävlingen till Friends Arena i Solna.
– I den bästa av världar hade vi velat ligga kvar på Avicii Arena, vi har väntat in Folkhälsomyndigheternas restriktioner, säger Anette Brattström, projektledare för Melodifestivalen till TT.
– Vi har velat se om det fanns en chans att ligga kvar i Avicii Arena hela perioden. Nu kommer restriktionerna med största sannolikhet att släppa, och då är det en bokning här, så vi anpassar oss och flyttar.
Ledin har bokat
Anledningen till att lokalbytet sker mitt i tävlingen beror på att Avicii Arena därefter är uppbokad – av Tomas Ledin. Den 25 februari håller han sin jubileumskonsert, och har tidigare gjort klart att den inte kommer att flyttas för någonting annat än ökad virusspridning:
”Skulle jag svika er, som från norr till söder, reser till huvudstaden just på min födelsedag? Svika er, runt 10 000 glada, som kommer till firandet av min stora dag. Jag tror inte det”, skrev han tidigare i veckan på Instagram.
TT: Har man försökt förhandla med Tomas Ledin?
– Jag vet inte, det är Live Nation som håller i valet av arena, och sedan har vi en möjlighet att påverka det utifrån hur det blir produktionsmässigt, svarar Anette Brattström.
Mer publik
Från och med den 9 februari finns det inte längre någon gräns för hur många människor som får samlas på evenemang, och möjligheten att kräva vaccinationsbevis är borta.
Det innebär att Melodifestivalen kan ta in betydligt mer publik från och med den andra deltävlingen. I den första deltävlingen gäller fortfarande ett tak på 1 500 personer, fördelat på tre sektioner.
TT: Kommer man att sikta på mer publik än 1500?
– Det tror jag absolut, sedan får vi se hur intresset ser ut hos besökarna, om man vågar återkomma till stora sammankomster eller om man är försiktig, säger Anette Brattström.
Friends för stort
En av anledningarna till att SVT varit tveksamma till att använda Friends Arena till de deltävlingar som föregår finalen är storleken på lokalen.
– Vi vill inte att det ska se ut som en folktom arena så vi har sett över en lösning där vi ska hitta en intimare miljö, så vi bygger ett rum i rummet. Jag hoppas att vi ska kunna jobba oss runt det, säger Anette Brattström.
TT: Vilka utmaningar finns?
– Utmaningarna har varit extrema, att vi inom fyra veckors tid har fått stänga ner hela landet, ställa in turnén, och sedan plötsligt öppna upp igen, det har varit arbetsförhållanden och förutsättningar som är nästan omöjliga. Så att all personal har jobbat 24 timmar om dygnet, det har varit helt orimligt, men vi kommer att lösa det. Är det någon produktion som klarar det så är det vi.