Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

2010 blir bästa året någonsin!

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-04

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Fredrik Virtanen om sin syn på nöjesvärlden

Undvik det här så kommer 2010 att bli det bästa året någonsin: Melody Gardot, Allsång på Skansen, Läckberg-deckare på tv, Tokio Hotel och Fredrik Skavlan. Foto: Urban Andersson, Sanna Sjöswärd, SVT, Oskar Kullander, AP

Granen avled, slutligen, i går. Barren ligger orangea på golvet och helst skulle jag fjutta eld på trädet för att bli av med det enkelt och snabbt, men det går ju inte för då brinner huset upp.

Slitet och släpet fortsätter 2010, alltså. Men det blir bäst hittills.

”Pojkar pojkar pojkar, här kommer ett hundår till/

Fyra hjul som rullar här kommer ett hundår till”

Sången är en hela 30 år gammal klassiker av Sveriges, kanske inte då men i dag, främsta rockband Eldkvarn.

Pojkar, pojkar, pojkar. Här. Kommer. Ett. Hundår. Till.
Det är en underbar lite fras. Både allvarlig och roligt. Självklart gäller den flickor, flickor, flickor också.

Undrar hur ofta jag nämnt den strofen i samband med årsskiften? Inte så ofta som jag kanske tror, men ofta. Säkert fem gånger. Kanske sju. Uppemot tio, onödigt ofta hursomhelst.

Hundåren kommer och går. För var dag blir det bättre – men bra lär det aldrig bli, som Cornelis Vreeswijk sjöng i ”Ballad på en soptipp”.

I all enkelhet kan vi bara hoppas på små saker för att 2010 inte ska bli hundigare än 2009. Att:

Ingen lyssnar på Melody Gardot eller någon annan smörsångare som Åhlens säljer med kladdig röst under reklamuppehåll i TV4.

Vi gör som 6 000 000 svenskar – gör något annat (typ grilla lammracks?) när ”Allsång på Skansen” sänds i sommar. För tänk ändå tanken: Kring sex miljoner svenskar gör någonting helt annat just då. Think about it.

Fredrik Skavlan packar sin största koffert och åker hem till det fina landet Norge med alla dess olje- och gastillgångar. Underhållning och kultur är inte Norges starka sida, även om det förstås inte är något som helst fel på, säg, Elisabeth Andreassen eller fjorddisko.

Vi inte ägnar dyrbar tid åt filmatiserade Camilla Läckberg-deckare på tv. De är ju fullständigt obegripliga, eller hur?

Vi under inga omständigheter köper biljetter till Tokio Hotel den 4 mars. Tysk pop är som svensk korv.

Ni ser. Det där är ingenting att ens iddas hoppas på. Det är bara trevliga små harmlösa saker att reta sig lite lätt på, i brist på svält eller vattenbrist.

Vi lever i den bästa av världar, som Voltaire skrev, även om det lär ha varit en ironisk klackspark mot den optimistiska filosofen Leibniz, men än sen? Bägge herrarna levde för 300 år sedan och på den tiden fanns inte ens svartvit tv.

2010 blir ett hundår, visst, men vårt bästa hundår någonsin.

Jag tror på framtiden.

Och jag tror att jag ska orka såga sönder och baxa ner julgranen i soprummet i stället för att elda upp hela huset. Det kanske rent av blir roligt. Positivt tänkande är ett fint löfte för 2010.

Följ ämnen i artikeln