Linus Tunström tar ”Juloratoriet” till Dramaten
Publicerad 2024-10-25 10.26
Linus Tunström sätter upp ”Juloratoriet” på Dramaten i vår – en släkthistoria om hur smärta omvandlas till skapande och där musiken spelar en av huvudrollerna.
– Vi vill göra en föreställning som är musikalisk, säger han.
Operasångerskan Elisbeth Meyer spelar den musikaliska bondhustrun Solveig som dör i en cykelolycka, på väg till en repetition med kyrkokören i Sunne.
Det blir andra gången som Linus Tunström gör teater av sin far, Görans Tunströms, mest älskade roman, som bland annat handlar om förhållandet far och son.
– Då var jag 26 år, nu är jag mer än dubbelt så gammal och själv pappa. Den här gången går vi längre in, säger Linus Tunström som också regidebuterar på Dramaten.
Vägvisare
Berättelsen rör sig genom olika världsdelar och register, från det konkreta till det fantasifyllda och magiska. Till det senare hör Selma Lagerlöf (Ceasar Sarachu) som dyker upp som livsavgörande vägvisare. I centrum står Solveigs och Arons son Sidner (Erik Ehn) som liksom sin far Aron lever i efterdyningarna av Solveigs död.
Sidners son Victor blir i den här uppsättningen till slut berättaren som omfamnar hela historien.
För egen del läste Linus Tunström romanen första gången som 15-åring och minns hur drabbad han blev av språket. På teaterscenen letar han efter ”en fysisk poesi”.
– När man jobbar med ett material, oavsett om det är Shakespeare eller ens far, handlar det om: hur ska man göra det levande? Men det är klart att det finns en dimension av att på något sätt koppla an till pappa igen på ett känslomässigt plan.
Plockar isär Bach
En del av levandegörandet på teaterscenen utförs av den tyske teaterkompositören Bert Wrede som just nu skriver ny föreställningsmusik utifrån Bach.
– Vi har pratat om hur Glenn Gould spelar Bach – med en enorm känslighet, Bert sitter just nu och plockar isär Bach för att fånga den där vibrerande känsligheten som finns i musiken, säger Linus Tunström som inte vill säga för mycket om en föreställning han ännu inte börjat regissera.
– Det kan hända tusen saker på vägen.