Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Adela, Heidi

Någon ljuger om 51-åringens död

TV4

Det är något som inte stämmer. Medan kameran rullar faller en 51-årig trebarnspappa ihop på en gångbro och blir hängande i selen. Läkare finns på plats, men en hjärtstartare saknas. Han dör under inspelningen av TV4-serien ”Berget”, där ett gäng deltagare ska bestiga Norges nationalfjäll Stetind. Olyckor kan hända, hjärtstopp är svåra att förutspå. Men var det rimligt att 51-åringen stod på den där gångbron flera hundra meter upp i luften? 

Nej. 

Inför inspelningen genomgick samtliga deltagare hälsokontroller. Vårdbolaget som ansvarade för att undersöka deltagarna säger till SVT att den nu avlidne mannen inte klarade kontrollen. TV4 hävdar å andra sidan att han visst godkändes. Det är något som inte stämmer, eller: någon ljuger

51-åringens familj har berättat att han behandlades för väldigt högt blodtryck, och poängterat mannens eget ansvar för att inte utsätta sig själv för risker. Men faktum kvarstår: TV4, och produktionsbolaget Jarowskij, bär ett ansvar. Det finns en anledning till att man har noggranna castingprocesser, det finns en anledning till att man utför hälsokontroller. Man har avtal, säkerhetsrutiner, läkarteam. Ändå misslyckas man gång på gång med att skapa trygga och säkra inspelningar.

Produktionsbolaget Mastiff, som ansvarade för den inspelning där två kvinnliga deltagare i Paradise Hotel ska ha blivit utsatta för sexuella övergrepp, har bland annat fått kritik från Arbetsmiljöverket för att de saknar rutiner för hur ohälsa och olycksfall hanteras. Det finns inte en chans att Mastiff är de enda med de här problemen, och stora tv-bolag som TV4, TV3 och SVT har alltför länge blundat för sitt ansvar med att ställa krav.

Ett dödsfall är den yttersta konsekvensen av en bransch där så många tittare som möjligt ska kosta så lite som möjligt. En bransch där omöjliga inspelningscheman och budgetar ska genomföras av oerfaren, billig och utarbetad arbetskraft. Det är hög tid att någon ställs till svars för alla de misstag som begåtts genom åren i dokusåpans namn och som fått förödande konsekvenser. 

Av allt att döma drabbades 51-åringen av en blodpropp, och det är möjligt att han hade drabbats av den vart än i världen han hade befunnit sig. Men nu är det trots allt mer komplicerat än så. Hans kropp utsattes för stor press, trots att indikationer på att han hade dålig hälsa fanns. Kameran rullade när det som inte fick hända hände. 

I Norge pågår just nu en polisutredning men i dagsläget finns inga brottsmisstankar. Själv bär jag på en misstanke om att TV4 valde att ignorera varningssignalerna kring mannens hälsa. Jag bär på en förhoppning om att den här fruktansvärda händelsen kan leda till en ordentlig utredning, gärna rättslig, som tittar på och kommer fram till vilket ansvar tv-kanaler egentligen har när de pressar människor till gränsen. Ja, alla vuxna människor har ett eget ansvar för vad de väljer att göra - men de stora tv-kanalerna har också ett stort ansvar för att minska alla risker för skador och dödsfall. Det har man i det här fallet misslyckats med grovt. Kan det vara vållande, oaktsamhet? Jag vet inte, men jag vill veta. Inte minst förtjänar mannens familj att få veta. 

Följ ämnen i artikeln