Laila Bagge stöttas av Wahlström efter näthatet
Bemöter delfinilskan efter Instagrambilden
Uppdaterad 2018-04-24 | Publicerad 2017-05-02
Laila Bagge delade en bild där hon klappar på en delfin på Kolmården.
Det skapade ett sådant näthat att hon tvingades ta bort bilden. Nu stöttas hon av Jonas Wahlström på Skansenakvariet.
– Det finns många dåliga delfinarier, men det finns också de som är väldigt bra, och dit hör Kolmården, säger han.
Laila Bagge besökte Kolmårdens säsongspremiär och delade därpå en bild där hon klappar en delfin på Instagram.
Kritiken mot påstått djurplågeri från följarna blev så stark att hon tvingades raderade den igen.
– Jag blir inte rädd, jag blir bara förbannad om jag ska vara helt ärlig, säger hon i ”Rix morronzoo” och fortsätter:
– Vad jag blir arg på, faktiskt väldigt ledsen över, är att människor är så jädra snabba på att döma. Här ska facklan fram och här ska vi bränna den här jävla häxan på bål. ”Du som är känd ska ta ett ansvar för alla och visa vägen framåt” och ”Hur kan man göra det här 2017”? och så vidare. Skäll, skäll, skäll. Hat, hat, hat.
”Skänker pengar till djur”
Hon påpekar att hon tvärtemot kritiken är engagerad i djurvård på flera olika sätt, bland annat har hon skänkt 25 000 kronor till hjälporganisationer för utrotningshotade djur. Hon har också haft en dialog med Kolmården.
– De tänker inte ta in fler vilda delfiner, men kan inte släppa ut delfinerna som är födda där för då skulle de dö. Det är klart att det finns dåliga djurparker men det finns också många som bevarar och gör räddningsauktioner för att rädda utrotningshotade djur. Sedan är det inte det ultimata men det är oss människor det är fel på. Att vi inte kan ta hand om vår värld, säger hon.
Stöttas av Jonas Wahlström
Nu stöttas hon av Skansenakvariets chef, djurexperten Jonas Wahlström.
– Det finns väldigt många dåliga delfinaier som man håller på och stänger ner runtom i världen, men det finns också de som är väldigt bra och dit hör Kolmården. Trots det finns det aktivister som tycker att man inte överhuvudtaget ska ha delfiner, det må de tycka men Kolmården har inga cirkusshower som förr utan en informativ pedagogisk delfinshow. De har också ett forskningsprojekt för att rädda tumlarna, världens minsta delfiner, och då är man helt beroende av delfinariets anläggning, säger han på en blåsig linje från norra Ishavet.
Han påpekar att ansvaret ligger hos vanliga människor – främst på semester i länder med sämre djurhållning.
– Det finns hemska delfinarier i tredje världen där det bara handlar om cirkus. Kina, Thailand, vissa länder i Sydamerika, Mellanöstern... I Phuket dit tiotusentals svenskar kommer varje år finns det en fullständigt usel djurpark dit många turister går. De har en elefant som tvingas ner för att ungar ska få sitta på ryggen, tigrar som är så groggade att ögonen går i kors som besökare får sitta bredvid. Det ska man undvika, och sprida ryktet att man inte tycker om det. Follow the money: säger man till hotellet att man aldrig tänker komma tillbaka blir det kanske lite fart på myndigheterna så att det stoppas, säger han.