Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sverker

Psykologen kritiserar ”Big brother”-produktionen

Eva Rusz: Det har spårat ur

Uppdaterad 2020-02-24 | Publicerad 2020-02-21

Eva Rusz jobbade tidigare med castingen till ”Big brother”.

Deltagare har skickats ut, nazitatueringar har täckts över, en varning har utdelats och en deltagare och två programledare har valt att lämna i årets ”Big brother”.

Psykologen Eva Rusz jobbade med castingen i programmets begynnelse 2001 och är nu kritisk.

– Nu ska man ta in så mycket trasiga människor som möjligt för att få den bästa dynamiken i tv, säger hon.

Psykologen Eva Rusz har själv varit med och castat deltagare till ”Big brother” i både Sverige och Norge mellan åren 2001 och 2003. Hon säger att hon inte har sett årets program själv men att hon har följt rapporteringen i olika medier.

– Det känns oroväckande hur den här dokusåpan har spårat ur. Nu ska man ta in så mycket trasiga människor som möjligt för att få den bästa dynamiken i tv och det tycker jag känns förfärligt, säger hon.

Hon berättar hur det gick till på hennes tid när deltagarna castades till programmet.

– Jag utformade castingmodellen. Jag använde mig av tre olika psykologiska tester för att kolla den mentala statusen.

På de personer som sökte testade hon depressionsnivån, självförtroendenivån, och hur stor risk personen hade att eventuellt hamna i psykos. En risk som ökar i en isolerad miljö, menar hon. De resultaten vägde hon in med de sökandes livshistoria. Om resultaten var för låga sållade hon bort personen.

TV4 vill inte bemöta Eva Rusz kritik.

Fick sluta

Efter tre år slutade hon med castingen.

– De avslutade mig, jag tror att de tyckte jag var för sträng och sållade bort för många. Det var ju spännande med avvikande personer.

Hon berättar att teamet hade uppföljningssamtal med varje deltagare som åkt ut. Då hade de varit i hyfsad bra balans när de gick in, och de var i hyfsat bra balans när de gick ut.

Varför det har blivit såhär denna säsong när programmet gjort comeback tror hon är för att produktionen har tänjt på gränserna. Och att man som psykolog kanske ser lite genom fingrarna.

– Oftast är det välbetalt som psykolog, det är ett bra extraknäck. Mycket bättre betalt än om man jobbar i landsting. Det är roligt, det är annorlunda. Men man är lite i händerna på vad produktionen vill.

TV4: Inte inblandad

Hon menar att det inte är något lätt jobb för psykologerna att göra en avvägning med den press som finns från produktionen.

– Man har ett ansvar som legitimerad psykolog, men jag ska inte predika. Men jag tycker det skulle vara bra om psykologerna träder fram när sådant här händer.

I ett sms till Aftonbladet Nöje svarar programmets exekutiva producent Joel Bendrik:

”Det här är en person som inte på något sätt varit inblandad i produktionen och som berättat att hon heller inte sett programmet. Det finns därför ingen anledning för oss att bemöta dessa spekulationer och gissningar.”

Följ ämnen i artikeln