Sveriges Radio ska spara en kvarts miljard per år
Uppdaterad 2023-11-30 | Publicerad 2023-09-12
Sveriges Radio behöver spara uppemot en kvarts miljard kronor per år från och med 2024. Det kommer att innebära nedskärningar av personal, säger vd Cilla Benkö.
– Vi blir tvungna att använda mer pengar än vi hade tänkt för att täcka ökade kostnader.
Under tisdagseftermiddagen aviserade Sveriges Radio att man från och med nästa år behöver införa sparåtgärder för att minska kostnaderna med 200 till 250 miljoner per år.
Anledningarna är flera: inflationen, det pressade säkerhetsläget och dyrare utrustning.
– Vi har gått från nästan ingen inflation i Sverige till den högsta inflationen på 30 år. Våra hyror har gått upp med 10 procent och kommer att göra det även nästa år. Samtidigt ligger löneökningarna en bra bit över de 2 procent som vi får i uppräkning, säger Cilla Benkö till TT.
Stora besparingar
Johanna Lindblad Ahl, ordförande i fackklubben på Sveriges Radio, tycker att det var en oväntat kraftig sparåtgärd som presenterades.
– Från journalistklubbens sida har vi vetat sedan i våras att besparingar nog var att vänta, men vi hade nog inte kunnat tänka oss att det skulle handla om så pass mycket pengar, säger hon.
Cilla Benkö förklarar att företaget just nu har en budget i balans, men att man måste agera för att säkra ekonomin de kommande åren. Sveriges Radios årliga budget uppgår till 3,2 miljarder kronor.
– Det räcker inte med att vi har samma ekonomiska problem som alla andra har. Vi har nu höjda säkerhetskrav. Allt det här gör att det har kommit nya lagkrav och förväntningar på Sveriges Radio. Speciellt när det gäller att säkerställa att vi alltid kan sända inom ramen för beredskapsuppdraget.
TT: Har det funnits möjlighet att äska mer pengar av regeringen?
– Nej. Vi har självklart påtalat för politikerna det faktum att vi har den centrala rollen vid civil beredskap. Vi kan inte välja bort det och får inga extra pengar för den delen av verksamheten. Vi får ta de kostnaderna från den publicistiska verksamheten, men där har vi försökt påtala för politikerna att det går ut över publiken.
Cilla Benkö bekräftar att sparåtgärderna förmodligen kommer innebära att anställda sägs upp, men att det är för tidigt att säga hur många eller på vilka delar av företaget.
”Personalens oro”
Enligt fackklubbens ordförande Johanna Lindblad Ahl kommer mer än hälften av den aviserade sparsumman tas från programenheten, vilket innebär att journalistiken blir lidande.
– Vi jobbar nu närmast främst med att fånga upp personalens oro, frågor och tankar. Vi tänker förstås göra allt vi kan för att dämpa fallet för så många som det bara går. Men kontentan är ju att det här kommer att påverka journalistiken, vilket är både skrämmande och oroande, säger hon.
Cilla Benkö konstaterar att det även kan bli fråga om att dra ned på själva programutbudet.
– Vi kommer inte att kunna erbjuda publiken allt det vi erbjuder dem i dag. Exakt vad vi måste plocka bort vet vi inte ännu. Men vi har varit tydliga med att vi måste prioritera hårdare. Det gäller både vårt innehåll och vårt utbud, men också vår tekniska utveckling.