SVT diskriminerar de äldre – det är motbjudande
Britta Svensson: Den utbredda ålderismen är den mest socialt normaliserade av alla fördomar
Det är faktiskt helt uppåt väggarna.
SVT lägger ner ett program för att tittarna är för gamla.
De dömer ut fyra miljoner svenskar över 50 år.
Den svenska diskrimineringslagen från 2009 främjar lika rättigheter när det gäller bland annat kön, etnisk tillhörighet, religion, sexuell läggning och ålder.
En chef på Sveriges Television skulle knappast lägga ner ett av sina mest populära program med öppen hänvisning till att tittarna har fel kön, etniskt ursprung, religion eller sexuella preferenser.
Det är så tabu att det finns inte på kartan. Men när det gäller ålder verkar det fritt fram att säga att SVT vill ”satsa på en yngre målgrupp” och ”vår utmaning är att göra program för de under 50”.
Min fråga till SVT är varför ni tycker det är okej att särbehandla just äldre? Bara för att diskrimineringen riktar sig mot äldre, blir den inte mer acceptabel, rolig eller cool. Den är precis lika motbjudande.
Fast jag tillhör den förhatliga folkgruppen 50-plussare är inte ”Det sitter i väggarna” en serie jag följt sen starten 2015. Men ska man döma av till exempel avsnittet från 5 oktober i år, med ett par som hade ett gammalt hus med snickarglädje vid vattnet på Hasseludden i Nacka, så är det ett förtjusande, underhållande och samtidigt djupt folkbildande program som kombinerar husdrömmar med svensk kulturhistoria.
Bortsett från det, så är det naturligtvis så att alla tv-program kan ”läggas ner”, det vill säga inte komma med fler avsnitt, och det är ingen mänsklig rättighet att varken få göra tv av sina idéer i all evighet eller i alla lägen få fortsätta som programledare.
Det är inte vad skandalen kring ”Det sitter i väggarna” handlar om.
Den handlar helt och hållet om de motiveringar som en SVT-chef ger till att programmet inte ska fortsätta. Den att fyra miljoner svenskar är för gamla för att vara intressanta som målgrupp.
”Vi tittar hela tiden på vår största utmaning på SVT och det är faktiskt att nå de unga tittarna”.
Tänk om han sagt ”de manliga tittarna”. Eller de ”de kristna tittarna”. Eller ”de heterosexuella tittarna”.
Det hade inte gått. Men att sortera in människor i godkända och icke godkända åldrar, det verkar SVT tycka är okej.
Enligt Världshälsoorganisationen WHO är den utbredda ålderismen den mest socialt normaliserade av alla fördomar, och motverkas inte aktivt på samma sätt som sexism och rasism.
Det leder till marginalisering av äldre människor och har skadliga effekter på deras hälsa.
Så det är inga småsaker som public service så nonchalant leker med. De bör införa nolltolerans för ålderism i företaget, och vill de till varje pris skrota publiksuccéer (vilket i och för sig är obegripligt) så får det ske med andra argument än att de som tittar är för gamla.