Så förvandlas en museijärnväg i Västergötland till New York 1851
Publicerad 2020-10-27
ALINGSÅS. I verkligheten hänger regnet i luften, år 2020.
Men på plats är flera hundra personer under ledning av regissören Erik Poppe glada att himlen inte öppnar sig – i New York, år 1851.
Aftonbladet följde inspelningen av en nyckelscen i nya storfilmen ”Utvandrarna”.
Ungefär en kvarts bilfärd från Alingsås ligger Anten-Gräfsnäs museijärnväg. Ett turistmål där man kan färdas 12 km i naturskön miljö i gamla tågvagnar dragna av över hundra år gamla ånglok.
Där filmades alla tågscener i vinterns stora barn- och familjefilm ”LasseMajas Detektivbyrå – Tågrånarens hemlighet”.
Under två dygn har ett ännu större filmteam gästat platsen och filmat på stationen och tåget.
”Utvandrarna” är med cirka 100 miljoner i budget den största svenska filmen på åratal.
Bygger förstås på Vilhelm Moberg-böckerna om Karl-Oskar och Kristina som utvandrade till Amerika i mitten av 1800-talet. En historia som filmatiserats av Jan Troell i två klassiska filmer, ”Utvandrarna” (1971) och ”Nybyggarna” (1972) med Max von Sydow och Liv Ullmann. Båda fick åtskilliga Oscarsnomineringar.
”De hade bara ett set kläder”
Nu har museijärnvägens stationshus målats om och fått skyltar som förklarar att vi är i New York. Ett par hundra statister trängs på perrongen. Året är 1851 och alla är klädda som amerikaner var på den tiden. Kostymören Louize Nissen berättar att de flesta kläderna är inhyrda från ett förråd i Spanien. Och att medan folk i Sverige hade kläder i ull, så var amerikanernas i bomull. Rätt ska vara rätt.
Lisa Carlehed, som spelar Kristina, säger apropå kläderna de har på sig:
– Det är nog väldigt svårt att förstå för folk i dag hur lite de hade på den tiden. De hade bara ett set kläder.
Runtom stationen har filmteamet monterat upp gigantiska skärmar i knallblått. På de ska man i efterhand lägga in bakgrundsbilder från Manhattan som det såg ut då.
För Lisa Carlehed, Gustaf Skarsgård som spelar Karl-Oskar och Tove Lo, som spelar Ulrika i Västergöhl, före detta prostituerad som söker nya möjligheter i USA, blir det lång väntan mellan tagningarna. I en paus berättar de om scenen.
– Den handlar om hur vår dotter försvinner på tågstationen, säger Lisa.
– Familjen är nyss anlända till New York och står inte helt stadigt på benen. Det är en stor dag, mycket statister och ånglok. Vi har hållt på med några väldigt intima scener de senaste dagarna, så man känner sig nästan lite folkskygg när det plötsligt är hundratals personer med, säger Gustaf.
Tove Lo har sett om filmerna
Tove Lo, internationellt känd popstjärna, är debuterande skådespelare.
Hon är medveten om att hon kommer att bli jämförd med Monica Zetterlund från de klassiska Jan Troell-filmerna.
– Jag läste böckerna och såg filmerna i skolan, sedan såg jag om filmerna när jag fick rollen.
Men jag gör det på mitt sätt. Man får se mer än den kaxiga, starka och roliga Ulrika, det finns en sårbar sida som jag ska ta fram, säger hon.
Hon blev väldigt förvånad när regissören Erik Poppe ringde henne.
– Men snabbt kände jag att… ja, fan, det här vill jag.
Erik Poppe hade hört hennes musik och sett hennes musikvideor:
– Jag gillade den girl power som fanns där. Så jag ringde och frågade om hon kunde och ville göra detta.
Corona har gjort filmen dyrare
Över huvud taget gillar den norske regissören att hitta oväntade namn till sina filmer. Lisa Carlehed är, ännu, inte särskilt känd i Sverige.
– Jag ser många svenska filmer och tänker: Har ni bara 20 skådespelare i Sverige? Varför är ni inte mer nyfikna på nya namn? Gustaf (Skarsgård) vet väl alla vem det är, men jag ville hitta en Kristina som ingen känner till.
Producenten Fredrik Wikström Nicastro fick sitt genombrott med ”Snabba cash”-filmerna för tio år sedan. Redan för fem år sedan presenterades ”Utvandrarna” på Cannes-festivalen. Då med Daniél Espinosa som tänkt regissör. Men han har sedan mest jobbat i Hollywood. Och planerna på att spela in i Tjeckien fick skrotas, på grund av coronapandemin.
– Det har gjort filmen åtta, nio miljoner dyrare. Det är främst den skatterabatt på 25 procent som de har där, och i de flesta europeiska länder, som gör det billigare att filma där.
Nu tycks dock alla eniga om att det, trots allt, blivit väldigt bra i Sverige också, där de mestadels filmat i och kring Alingsås och Munkedal. Västra Sverige har tidigare fungerat utmärkt som USA:s landsbygd, bland annat i ett par Lars von Trier-filmer.
Gillar utmaningar
När Karl-Oskar, Kristina och Ulrika och deras barn ska lämna New Yorks tågstation, är det med Minnesotas landsbygd som mål. Medan vi är på plats hinner man med tre tagningar av scenen där Karl-Oskars och Kristinas dotter Lill-Märta (Kerstin Lindén) försvinner från dem i trängseln på perrongen.
Hela tiden tittar folk upp i skyn. Det har sagts det ska regna hela dagen. Men regnet uteblir, förutom några minuters duggregn.
Erik Poppe gör det inte lätt för sig. Han vill ta scenen i en enda lång tagning på tre, fyra minuter. Han gillar sådana utmaningar. Hans förra film ”Utöya 22 juli” gav åtminstone illusionen av att hela filmen var en enda lång tagning.
– Det skapar en energi och ger känslan av att man är mitt i alltihop som händer, säger han.
”Utvandrarna” ska ha stor premiär julhelgen 2021.
Erik Poppe är övertygad om att det blir en helt annorlunda film än Jan Troells. Mer modernt vinklad på Kristinas liv. Och att som norrman ta sig an den episka svenska historien tycker han inte är något problem.
– Jag såg filmerna när jag var 14 år. Mobergs böcker är högt älskade i Norge. Det var många i Norge som precis som svenskarna lämnade sitt land för Amerika.