Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Han är hjälten som skriker efter hjälp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-03

Aftonbladets nöjeskrönikör Markus Larsson spanar på popkulturen

Hämta en trasa. 

Den lär behövas. 

I serien ”Rescue me” är testosteronhalten så hög att tv-rutan immar igen. 

Det handlar om en rå och föråldrad manlighet som förlorar i varje avsnitt. 

Det går åt helvete. 

Så skulle man kunna sammanfatta den amerikanska tv-serien ”Rescue me”. 

Dramat handlar om brandmän i New York som försöker hålla ihop sina liv efter elfte september. Seriens motor heter Tommy Gavin och gestaltas av ståuppkomikern och skådespelaren Denis Leary.

”Rescue me” kunde ha blivit en serie om flamsäkra uniformer, spektakulära bränder och kattungar som vägrar klättra ner från diverse träd. Men serien utvecklas snabbt till en olycksbådande studie om en förlegad mansroll. 

Seriens skapare, Denis Leary och producenten Peter Tolan, använder dock en bedräglig teknik: humor. 

Den homofoba logementjargongen om rakade pungar och kukmätningar och vilka tjejer som är bäst i sängen – 27-åriga mammor, tydligen – har en av seriens viktigaste, mest välskrivna och roligaste roller. Likaså slapstick-liknande grepp som drogade apor. Men Leary och Tolan är samtidigt noggranna med att slå sönder tittarens sympatier med Tommy Gavin och hans brända arbetskollegor. 

Tommy Gavin kunde lätt ha blivit en stereotyp, amerikansk antihjälte – i rakt nedstigande led från John Waynes hårdaste figurer, privatdetektiven Philip Marlowe och Indiana Jones. En man som super och slåss och levererar oneliners och går sin egen väg och vinner allas hjärtan.

Men i Gavins fall får hans ilska, alkoholism och våldsamma svartsjuka alltid svåra konsekvenser. Det är en trasig själ som jagas av posttraumatiska spöksyner från World Trade Centers kollaps och som försöker rädda allt annat än sig själv.

Budskapet tycks vara att män som Tommy Gavin inte har nån plats i en modern värld längre, att deras beteenden och värderingar är lika opassande och malplacerade på 2000-talet som dinosaurier. 

De bästa avsnitten av ”Rescue me” har ungefär samma känsla som slutet av ”Gudfadern 2”, där Michael Corleone sitter och stirrar rakt in i den yttersta konsekevensen av sina handlingar – ett stort ingenting. Han har förlorat allt. Sina vänner, syskon och familj. Och det känns som att Tommy Gavin snart kommer att ställa ner sin sotiga brandhjälm bredvid honom och gömma ansiktet i händerna. 

Denis Leary och Peter Tolan klarar inte alltid av den svåra balansgången mellan svart komik och allvar. ”Rescue me” blir därför en serie som hela tiden pendlar mellan att vara halvlyckad och fantastisk. Men det är samtidigt ett av de bästa alternativen för alla som vill fylla tomrummet efter ”Sopranos” och ”The wire”.

Ett par säsonger av ”Rescue me” har sänts på TV 6 i Sverige. Ofta på sena och obekväma klockslag då den stora publiken antingen hänger på krogen eller sover. Det har gjort att serien fått en oförtjänt liten uppmärksamhet i traditonella medier. 

I USA fortsätter den dock att vara en av de mest sedda och hyllade tv-serierna som produceras av en kabelkanal.

Femte och senaste säsongen hade premiär i början av april. Nöjesmagasinet Entertainment Weekly belönade säsongen med sitt högsta betyg tidigare i vår – ett versalt och rött ”A”.

Ett annat kvitto på seriens popularitet är att den har förlängts från 13 till 22 avsnitt. 

Den mest omtalade nyheten i år är annars den rullstolsburna karaktären Dwight som spelas av Michael J Fox. Fox har bara gjort enstaka gästspel i ”Scrubs” och ”Boston legal” sen Parkinsons sjukdom tvingade honom att lämna ”Spin city”.

Och redan innan han hunnit göra entré i ”Rescue me” surras det om att rollen förtjänar en Emmy.

Men det är fortfarande de små dialogerna mellan de våldsamma vändningarna och olyckorna och bränderna och våldtäkterna som är seriens behållning.

Som i första säsongen när brandmannen Kenny Shea försöker bearbeta  traumat efter elfte september genom att skriva poesi i smyg.

När hans fru kommer på honom nere i källaren börjar en av seriens sorgligaste scener. Hon anklagar honom för att sitta och porrsurfa.

Kenny försvarar sig med sanningen – att han skriver poesi. Poesi.

Han frågar om hon vill läsa det han skrivit. Det skulle vara en stor hjälp. Han vet ju inte om texterna är bra eller skit. 

Frun är tyst länge innan hon svarar. 

– Jag önskar att du hade tittat på porr i stället. 

Det här är ”Rescue me”

Skådespelare: Denis Leary spelar Tommy Gavin. Mike Lombardi spelar Mike Silletti. Steven Pasquale spelar Sean Garrity. Andrea Roth spelar Janet Gavin.

Avsnitt:

Säsong 1: 13 avsnitt (2004)

Säsong 2: 13 avsnitt (2005)

Säsong 3: 13 avsnitt (2006)

Säsong 4: 13 avsnitt (2007)

Säsong 5: Sänds just nu i USA.

DVD: Säsong 1–3 finns på dvd i Sverige.