Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Teodor, Teodora

Det går att göra bra tv om hemlösa

Jan-Olov Andersson: Kanal 5 bör försöka överträffa UR:s ”Hemlös”

Det går att göra riktigt bra tv om hemlösa. Det visade UR (Utbildningsradion) med ”Hemlös” för några år sedan.

Så i förväg väljer jag att hellre fria än fälla ”arge snickaren” Anders Öfvergårds kommande tv-projekt i ämnet.

Bara det faktum att Kanal 5 ligger bakom ”Nybyggarna”, en kommande tv-serie om hemlösa och deras liv i Sverige, gör inte direkt att man sätter stämpeln seriös på projektet.

Detta är ju trots allt kanalen som gett oss både partymissbrukande ”kungar” i Tylösand och unga tjejer som knallar runt i Thailands skogar i kamp om titeln Djungelns drottning.

Dessutom, som Nöjesbladet avslöjar i Martin Gustafssons och Niklas Strömbergs artikel, så känns kanske inte processen när man ska hitta deltagare särskilt klockren.

Gränsen mellan att utnyttja utsatta människor och hjälpa dem är hårfin.

Å andra sidan ska man inte döma någon i förväg.

Man måste tro att både ”arga snickaren” Anders Öfvergård och Basta, arbetskooperativetet som hjälper folk att börja om i livet efter missbruk och kriminalitet, har de bästa avsikter med programserien.

Och jag tycker de ska sätta ribban högt.

Jag tycker de ska försöka överträffa ”Hemlös”, producerat av UR (Utbildningsradion) och sänt i SVT för två och ett halvt år sedan.

UR-serien om de utslagnas situation var kanske det allra starkaste och mest medkännande som visades i tv hösten 2009. Inte minst för att Nour El-Refai, välkänd komiker och skådespelerska, delade programledarjobbet med Helene Westerlund, som fram till 35 års ålder levde ett vanligt ordnat liv, men sedan, på grund av olika omständigheter, blev hemlös, missbrukare och prostituerad.

Det gav en svårslagbar trovärdighet till hela tv-serien.

Serien kryddades dessutom med sketcher av och med Thorsten Flinck, som ju själv i omgångar varit hemlös.

Om Kanal 5-serien håller samma kvalitet, eller åtminstone försöker hålla samma kvalitet, kan det bli bra tv, utan att det sker på deltagarnas bekostnad.

Då är det naturligtvis också en självklarhet att man inte får trampa på eller kränka folk i den process som föregår själva programmet.

Följ ämnen i artikeln