Soran Ismail talar ut om anklagelserna i SVT-dokumentär: ”Inget brott att sona”
Komikern: ”Vissa människor kommer alltid helt enkelt att tro att jag är en våldtäktsman”
Uppdaterad 2021-04-07 | Publicerad 2021-04-06
Soran Ismail gick under jorden efter våldtäktsanklagelserna under metoo-hösten 2017.
Nu talar han ut i SVT-dokumentären ”Persona non grata – Soran Ismail”.
– Det är ett stort problem när det finns anklagelser men inget brott att sona och ingen dom att avtjäna, säger han.
Dokumentären "Persona non grata – Soran Ismail” på SVT Play skildrar Soran Ismails, 33, och hans sambos perspektiv.
”Den här historien handlar om en anklagad som inte dömts men där anklagelserna lever kvar”, står det i de inledande orden.
– Jag gör det för att jag har tappat kompassen, för att jag fick frågan och för att jag inte längre vet vad som är upp och ner och vad som är rätt och fel, säger han om sin medverkan i dokumentären.
Soran Ismail polisanmäldes under Metoo-hösten 2017 för flera våldtäkter och sexuella ofredanden och försvann från offentligheten. I maj 2018 lades förundersökningen mot Soran Ismail ner.
Självmordstankar
Våren 2020 bemötte han anklagelserna för första gången och menade att han är oskyldig.
I SVT-dokumentären framgår det att både närstående och han själv var oroliga över att han skulle ta sitt liv.
– Jag hade verkligen ingen lust att ta livet av mig, men jag kunde inte se hur jag skulle kunna fortsätta leva. Genom att pussla har man något annat att tänka på, säger han medan han lägger ett stort pussel.
”Svårt att förstå”
Han hävdar sin oskuld.
– Jag är helt säker, så säker som jag kan vara, på vad som har hänt och inte har hänt. Jag har svårt att förstå hur det kan bli så fel som det har blivit i ett par situationer. Men jag kan inte för den sakens skull erkänna till handlingar som jag inte har gjort.
Soran Ismail isolerade sig i sin lägenhet och har inte jobbat på tre år.
– Det finns inget mer sätt som jag kan bevisa min oskuld på, jag kan inte göra någonting mer och det är väldigt frustrerande, för det är ett stort problem när det finns anklagelser men inget brott att sona och ingen dom att avtjäna.
– Det hade nog kanske varit bättre för mig både psykiskt och emotionellt men också socialt om det hade blivit rättegång. Så att man hade fått pröva sin sak.
”Sex med jättemånga människor”
Soran Ismail beskriver också att han har ett stort sexuellt bekräftelsebehov.
– Fruktansvärt mycket har jag funderat på varför just jag blev anklagad. En är inte särskilt charmig kanske, men det är att jag hade sex med jättemånga människor. Även om jag uppfattade det som att vi har gått in med samma intentioner finns det alltid en risk varje gång att en annan person har en annan intention med vårt möte. Jag var blind för det. Även om inte det var min avsikt kan jag förstå om människor känt sig utnyttjade.
”Kan inte göra något mer”
I dokumentären, som spelades in före jul 2020 fram till nyligen, jobbar han på ett comebackförsök med en ny föreställning.
– Varför jag tycker att det har varit så svårt att säga någonting är för att jag förstår att det enda sättet att tillfredställa vissa människor är att erkänna. Om andra förklaringsmodeller, min sanning och mitt perspektiv, om folk inte köper det så är det jättejobbigt. Men jag kan inte göra något mer.
Han konstaterar:
– Vissa människor kommer alltid helt enkelt att tro att jag är en våldtäktsman, att jag har våldtagit personer.
Skaparen: ”Intressant att skildra”
I dokumentären står det att kvinnorna som polisanmälde honom har fått frågan om de vill medverka.
Jorun Collin, redaktör och projektledare, säger till Aftonbladet i en kommentar om varför hon ville göra dokumentären:
– Det är intressant att se vad som händer när rättssystemet inte har fällt, men anklagelserna lever kvar. Hur det är att leva i det limbot som uppstår. Det finns ingen dom eller ett rättsligt straff som han kan avtjäna. I lagens mening ska han vara en fri man, men så fungerar det inte i samhället. Det är så klart väldigt intressant att försöka skildra, även om det är svårt.
SVT: ”Går inte in på skuldfrågan”
Helena Olsson, beställare på SVT, har i en längre bloggtext på SVT:s hemsida skrivit om varför man väljer att publicera den:
”Serien går inte in i skuldfrågan och har inte som ambition att rentvå, skuldbelägga eller tillföra något i frågan om vad som hände mellan Soran Ismail och kvinnorna som anmälde honom. Vad som motiverar publiceringen är insynen i situationen som uppstod när han inte längre var misstänkt i juridisk mening, men fortfarande ifrågasatt av omgivningen”, skriver hon bland annat.
”Persona non grata – Soran Ismail” är i två delar, som båda finns att streama från och med tisdagen på SVT Play.
Aftonbladet har sökt Soran Ismail, som i nuläget inte vill kommentera.