Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

SVT försvarar sexprat i sitt barnutbud: ”Inget konstigt alls”

Publicerad 2018-03-06

På SVT Plays barnsektion finns filmer och frågor om bland annat sex, könsorgan och onani.

Detta har lett till hård kritik. Men SVT står på sig.

– Att vi har den sortens material är inget konstigt alls, säger Johanna Gårdare, programchef för Barn.

Surfar man in på avdelningen ”Barn” på SVT-play finns det ett gediget, varierat utbud.

Bland program som till exempel ”Roboten Rob” och ”Regnbågstadens hjälte” dyker det upp en bild på tecknade könsorgan. Det är puffbilden för ungdomsprogrammet ”Pirrigt”.

Detta har fått Paulina Neuding, chefredaktör på Tidsskriften Kvartal”, att gå i taket.

I en krönika i Dagens Samhälle skriver hon att barns sexuella integritet får stå tillbaka när vuxna använder sex för att positionera sig mot varandra i offentligen. Hon menar att SVT leder denna trend, då program som ”Klittra och runka. Visste du detta om onani” ligger under barn-sektionen och att kanalen riktar en nätenkät med frågan ”Brukar du onanera” till barnen. Hon menar att utbudet är påträngande.

Barnsektionen på SVT Play.

”En prydare föräldrageneration nu”

Johanna Gårdare, programchef på SVT, har svarat på Neudings krönika och försvarar utbudet med att barn undrar mycket om dessa frågor.

– Vi får in 2 000 till 3 000 frågor varje dag och vi gör explainers i ”Pirrigt” där vi besvarar de frågor vi får in. Vi får väldigt mycket frågor om kroppen när barnen blir tonåringar, säger hon.

Frågorna berör de två könsorganen, mens, pubertet, onani och egentligen allt som rör sexualitet, menar hon.

Det här är heller inte första gången som kritik riktas mot SVT:s innehåll som riktar sig till barn. Förra året blev det tittarilska mot ett program där det diskuterades onani och olika namn på könsorgan som sändes på Barnkanalen.

Johanna Gårdare säger att det kommer in reaktioner, men att det inte är särskilt mycket.

– Det är klart att det kan vara väldigt jobbigt för vuxna att tänka på att barn har en sexualitet. Vice versa är det helt naturligt att barn tycker att det är jobbigt att tänka att vuxna har en sexualitet. Men jag vågar nästan säga att det är en lite prydare föräldrageneration nu. Man är ganska känslig för sådant som har att göra med sexualitet.

”Det är inte optimalt”

Hon tror att det är bättre att barnens frågor kan besvaras av dem i stället för att barnen söker innehåll på andra ställen på internet, där man inte har koll på fakta, tilltal eller avsändare.

Samtidigt ser hon problematiken med att barnsektionen sträcker sig från i princip nyfödda barn till tolvåringar.

– Det kan bli lite gränsdragningsproblem och det är inte optimalt, det håller jag med om. Men att vi har den sortens material är inget konstigt alls.

Slår tillbaka mot Metoo-kopplingen

I Paulina Neudings krönika skriver hon att samtal om sex ska ske på barns vilkor, och att det borde vara en självklarhet efter Metoo.

Det är ett uttalande som Johanna Gårdare inte kan begripa.

– Metoo handlade ju om att belysa hur maktstrukturer vidmakthåller sexuella övergrepp. Hur man kan få det här som handlar om trygga vuxna som besvarar barns frågor i syfte om att ge upplysning, kunskap och stärka barn... Jag förstår inte den kopplingen över huvud taget om jag ska vara ärlig.

Vad ger det för resultat, tycker du? När man gör den kopplingen?

– Jag tycker att man förstör hela Metoo-kampanjen när man gör den kopplingen. Det blir så kontraproduktivt. Hela Metoo handlar ju om att belysa och ta bort tystnadskultur. Det här handlar om upplysning och inte lägga locket på. Vi måste ju prata med barn om kroppen. Det är ju precis det vi ska göra, som jag ser det.