Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Namibia rasar mot svensk tv

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-31

Avlönades med mjöl – SVT kräver bättring av bolaget bakom ”Den stora resan”

Tora och Tulle Rosenkjaer Kjellström från Ystad tillsammans med en av kvinnorna i himbastammen i Namibia i SVT:s "Den stora resan".

Produktionsbolaget Eyeworks får skarp kritik för inspelningen av SVT:s ”Den stora resan”.

Efter uppgifter om att bolaget betalat medverkande namibier i majsmjöl kräver SVT att de gör rätt för sig.

– Det här liknar kolonialtiden, säger Norman Tjombe, ordförande i namibiska organisationen LAC.

40 kronor om dagen, majsmjöl och lite socker fick de deltagande familjerna från himbafolket i Namibia för att de ställde upp i nya SVT-programmet ”Den stora resan”. Det uppger LAC, Legal assistance center, en organisation som företräder namibiska minoritetsgrupper.

I den nya programserien, som börjar sändas den 8 september, åker tre svenska familjer ut i världen för att leva med olika naturfolk och programmet har beskrivits som en modernare variant av ”Robinson”.

Men inspelningsteamets metoder har väckt ont blod.

”Väldigt besviken”

– Det här liknar kolonialtiden. Då kom människor hit och gav löften men sedan plundrade de landet på naturtillgångar. Jag är väldigt besviken på att det är just ett svenskt produktionsteam. Namibia har haft en lång och god relation med Sverige, säger Norman Tjombe, LAC:s ordförande.

Den namibiska regeringen har gett organisationen i uppdrag att förhandla fram skäliga ersättningar när utländska bolag vill komma och filma i landet. Men enligt LAC så har produktionsbolaget Eyeworks struntat i att söka tillstånd.

Det förnekas av SVT.

– De uppgifter jag har fått från Eyeworks är att de har varit i kontakt med LAC inför inspelningen och de har fått visum och filmtillstånd utfärdade. Så det kan inte helt ha varit en överraskning för LAC att de var på plats, säger Micael Lekberg, programchef på SVT.

”Lovat kompensera”

Om uppgifterna att himbafolket endast betalades i mjöl och småpengar stämmer kan han inte svara på. Eyeworks har inte redovisat hur ersättningen har hanterats trots påtryckningar.

– Om det är ett missförstånd så har de lovat att de ska reglera det och kompensera det i samförstånd med LAC. Det har vi krävt att de ska göra, säger Micael Lekberg.

SVT vill se öppenhet

Enligt LAC så har kontakten med produktionsbolaget gått via Sarah Carton på Eyeworks. Men när Nöjesbladet ringer lägger hon på luren.

– Det får du ta med vd:n, säger hon.

Nöjesbladet har upprepade gånger sökt Eyeworks vd, Anders B Karlsson, utan att lyckas. Även det väcker kritik hos SVT som nu kräver att han ska medverka på en presskonferens i dag.

– De måste förhålla sig öppna till media i ett sådant här läge, säger Lekberg.

Familjen Rosenkjaer Kjellström från Ystad som besökte himbafolket har valt att inte uttala sig angående sin medverkan.