Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Claes Elfsbergs uppmaning till föräldrar efter dotterns död

”Någonting att ta på allvar”

Publicerad 2020-10-22

Claes Elfsbergs dotter dog i cancer som hon fått av ett HPV-virus.

Nu uppmanar SVT-profilen unga att vaccinera sig.

– Min dotter är inte ensam, det har blivit något av en folksjukdom i Sverige, säger han.

I Claes Elfsbergs nya dokumentärserie ”Sorgen och jag” får tittarna i två avsnitt följa SVT-profilen under de första två åren efter hans dotter Hannas död. Hon var bara 30 år gammal när hon dog i cancer i februari 2018.

– Det var naturligtvis en jättesvår chock när hon dog. Det var en sådan cancer som börjar med ett virusangrepp och utvecklades till livmoderhalscancer, säger 71-åringen.

Virusangreppet var en HPV-infektion – en sexuellt överförbar sjukdom som ofta läker av sig själv, men som kan bli kronisk och efter många år i vissa fall ge upphov till olika typer av cancer.

Claes Elfsberg. Arkivbild.

Uppmanar andra föräldrar

I serien, med premiär på SVT1 på torsdag klockan 20, berättar Elfsberg öppet om hur han hanterat sin egen sorg, och möter även andra personer som förlorat en närstående. Han hoppas kunna ge andra sörjande stöd i att förstå sin sorg.

Elfsberg vill också uppmana föräldrar till unga tonåringar att se till att de vaccinera sig mot HPV – så att ingen annan ska behöva gå igenom samma trauma.

– Jag pratar gärna om min dotter och jag brukar uppmana människor som har barn i den åldern, alltså 12, 13, 14 år, att verkligen acceptera det erbjudande som finns om vaccination mot det här viruset, så att de inte ska behöva drabbas av samma sjukdom, säger det före detta ”Rapport”-ankaret.

– Viruset överförs när man har sex och därför bör unga människor vaccinera sig innan man debuterar sexuellt för att göra största möjliga nytta.

”Folksjukdom i Sverige”

– Hittills så är det flickor som har blivit erbjudna det här vaccinet men jag pratade med en läkare på Folkhälsomyndigheten som berättade för mig att man från i höst kommer att kunna erbjuda vaccinering även för pojkar.

Från och med hösten 2020 ingår vaccination mot HPV i det allmänna vaccinationsprogrammet för både pojkar och flickor från 11 års ålder. Enligt Claes Elfsberg går smittspridningen åt fel håll.

– Min dotter drabbades av det här och hon är inte ensam – det har ökat mycket under senare år. Det har blivit något av en folksjukdom i Sverige så det är någonting att ta på allvar, säger han.

– Just nu så är det ett besvärligt läge för unga människor, eller framförallt unga kvinnor, som behöver provtagning och sådant där. Coronapandemin har tagit så många resurser inom sjukvården så att unga kvinnor tvingas vänta med provtagning för misstänkt livmoderhalscancer och det är kö även till olika behandlingsformer och så. Det är jättebesvärligt, faktiskt.