Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

”Vi blir inte automatiskt lyckliga av framgång”

Publicerad 2014-08-18

Alla kan riskera att drabbas

Vem som helst kan drabbas av psykisk ohälsa.

Att söka hjälp i tid kan handla om liv eller död.

– Den absoluta majoriteten av de som får adekvat vård kommer vidare och börjar må bra igen, säger psykiatern Simon Kyaga.

Förra veckan tog Robin Williams, en av världens mest framgångsrika skådespelare, sitt liv. Enligt uppgifter i medier var han deprimerad och hade länge kämpat mot ett tungt missbruk.

– Vi blir inte automatiskt lyckliga av att vara framgångsrika. Vem som helst kan drabbas av de här tillstånden och det kan få allvarliga konsekvenser, säger Simon Kyaga, psykiater och forskare på Karolinska institutet.

Runt tio procent av befolkningen drabbas någon gång i livet av en depression och mellan 20 och 30 procent lider av olika typer av ångest där man inte kan definiera en tydlig orsak.

– Vi lever i ett samhälle som förändrats väldigt mycket. Arbete och fritid flyter ihop mer och vi jämför oss med sådana som vi ser som lyckade. Men när vi börjar värdera vår egen lycka utifrån likes på sociala medier så får vi problem, säger Simon Kyaga.

Ibland vet man vad som är fel. Då kan det räcka med att förändra sin situation på arbetet eller hemma för att må bättre.

För andra kan det hjälpa att prata med någon närstående eller söka professionell hjälp.

Att ta det steget i tid kan betyda skillnad mellan liv och död.

– Även om man är på gränsen till att begå självmord så kan det vända om man får hjälp. Den absoluta majoriteten av de som får adekvat vård kommer vidare och börjar må bra igen, säger Simon Kyaga.

Han tycker att psykisk ohälsa borde diskuteras på alla nivåer i samhället.

– Det är exempelvis väldigt ovanligt att man hör politiker uttrycka att de lider av psykisk ohälsa. Jag tror att det finns mycket i att vinna på att visa att vem som helst kan drabbas, säger Simon Kyaga.

En av fyra har besvär

Studier visar att cirka 25 procent av svenska kvinnor och 15 procent av männen har psykiatriska besvär som till exempel oro eller ångest. Det motsvarar runt 1,4 miljoner människor.

Räknas svårare psykiska sjukdomar in i den psykiska ohälsa, till exempel psykoser, depressioner och schizofreni, så beräknas runt 40 procent av Sveriges befolkning vara drabbade.

Källa: Hjärnkoll

Följ ämnen i artikeln