Intellektuell storstad mot tradition och värme
Sandra Wejbro om SVT och TV4 val av julvärdar
Kommer Mandelmanns knäcka SVT eller är vanan en alltför hård nöt?
Julvärdsduellen bjuder äntligen på lite raffel.
TV4 har Ernst Kirchsteiger och ”Bingolottos” uppesittarkväll, men själva julafton är traditionellt sett SVT:s hemmaplan. Vana är trygghet och traditioner förändras ibland frustrerande långsamt. ”Kalle Anka och hans vänner”, ”Kan du vissla Johanna?” och ”Karl-Bertil Jonssons julafton” repriseras i år igen som en lugnande varm filt: ”allt kommer bli ok, vi är fortfarande här”. Att du och alla de du älskar snart kommer vara döda och glömda kanske bara pockar på när det slår dig att såväl Tage Danielsson som Per Oscarsson sedan länge är borta.
Trygghetslängtan gör valet av julvärd till en stor grej, trots att jobbet mest handlar om att tända ljus och tala vänligt till de ensamma. Erik Haag och Lotta Lundgren är kanske inte det piggaste valet SVT gjort, några välbetalda år av julshower och en matpodd senare, men när har någonsin ett val av julvärd varit nytänkande? Med Gina Dirawi 2015 som lysande undantag.
Kritiken har mest handlat om Lundgrens reklam för en matvarukedja som rullat hårt i alla reklamkanaler. Samtidigt har Haag och Lundgrens historiska serie ”Bye bye Sverige” visats veckorna före jul, så att SVT vill lyfta dem är naturligt.
Kan TV4 rucka på SVT?
Ett större problem för kanalen är om paret verkligen har vad som krävs för att bli den där trygga, varma filten för tittarna? Här har TV4, kanske för första gången någonsin, en verklig chans att rucka på det SVT-centrerade julfirandet. Mot duon Lundgren/Haag ställer de nämligen årets hetaste tv-par, ”Kristallen”-vinnarna Gustav och Marie Mandelmann.
Mandelmanns behöver bara visa sig i rutan för att alla mysmätare ska slå i taket. Och när de har med sig hundarna Saffran och Siri blir det total kortslutning i charmskåpet.
Där Lundgren/Haag är intellektuell storstad och skojig ironi, osar Mandelmanns traditionell landsbygd och vänlig värme. Att Mandelmanns är utflyttade stadsbor tycks inte spela någon roll, deras entusiasm för lantlivet framstår som helt genuin.
Precis som Ernst Kirchsteiger har de ett stråk av knasighet som gör dem älskvärda och inte minst underhållande som tv-figurer. I ”Mandelmanns jul” bakade Marie ”bonkisar” (bondkakor) som Gustav fick glädjefnatt av och de råkade glömma sina ”trotjänarkorvar” (gjorda på gamla djur från gården) i skorstenen så de blev helt överrökta och oätbara. Allt behöver inte bli så perfekt när Mandelmanns är i farten.
Fördel TV4
Där SVT bjuder på påveledd midnattsmässa i Rom har TV4 julkonsert i Örebro med Uno Svenningsson och Carola. SVT har starka spelare som Robert Gustafsson och Maria Lundqvist i biosuccén ”En underbar jävla jul” medan TV4 satsar på gamla klassiker som ”Ett päron till farsa firar jul” och ”Tomten är far till alla barnen”.
På pappret är det fördel TV4 i jul. Om de inte tar över tomtemössan från SVT i år lär de aldrig göra det.
Julens...
… Ernst Kirchsteiger-citat. ”Frågan är om man kan leva utan julgodis, men det är ju dumt att chansa.”
… fantasyklapp. Jag längtar efter att få stänga in mig tillsammans med min supermaffiga Drogon-box (ja, den innehåller en drake!) och se om säsong sju av ”Game of thrones”, med flera timmar extramaterial om hur världarna i serien byggts upp. Lyxigt värre.
… mest efterlängtade. På nyårsdagen har äntligen fjärde och sista säsongen av ”Bron” premiär. Med Saga Norén (Sofia Helin) anklagad för att ha dödat sin mamma blir det Henrik Sabroe (Thure Lindhardt) som får ta tag i mordet på chefen för Danmarks migrationsverk. Mörkt och spännande som vanligt.
… stjärna på slottet. Om man ska tro det lilla SVT visat av årets ”Stjärnorna på slottet” kommer doldisen Marianne Mörck (”Bonusfamiljen”) slå igenom stort med sin makalöst starka livshistoria, berättargeni och skruvade humor. Välförtjänt.
… sorgliga jubileum. Den 27 december förra året dog Carrie Fisher. Bästa pratshowen ”The Graham Norton show” (BBC Brit), där Carrie var en trogen gäst, hanterade sorgen utan sentimentalitet när Mark Hamill var på besök förra veckan. ”För mig pågår hon fortfarande, jag har svårt att se henne som dåtid”, sa han bland annat.
… dokumentärserie. Nästa torsdag har ”Eran – punk i tre delar” premiär, där bland andra Thåström och Freddie Wadling intervjuas om hur punken kom till Sverige. Skildringen av klyftan mellan generationerna, social misär och förort är nästan snäppet intressantare än musiken.