”Att skriva boken hjälpte mig i sorgen efter mamma”
Harry Whittaker avslutade mamma Lucinda Rileys bokserie
Publicerad 2023-06-24
50 miljoner läsare som väntade på den sista boken.
En “galen” deadline.
Det var inget lätt uppdrag för Harry Whittaker att avsluta sin mamma Lucinda Rileys romanserie ”De sju systrarna” efter hennes död.
– Det kändes som att mamma kikade över min axel medan jag skrev boken, berättar Harry Whittaker för Aftonbladet.
Ett mardrömsprojekt. Så skulle nog många betrakta det.
Att ta vid i sin mammas bokserie – världssuccén De sju systrarna – och ta den i hamn med den sista boken, “Atlas – Historien om Pa Salt”. Som inte bara var efterlängtad av miljontals läsare världen över utan även skulle knyta ihop säcken med de obesvarade frågorna från tidigare böcker.
Men när Harry Whittakers mamma Lucinda Riley dog av cancer den 11 juni 2021, bara 56 år gammal, var det redan avgjort, berättar Harry Whittaker över telefon från bostaden i Yorkshire.
Rileys vädjan: ”Om det värsta händer”
Hur gick det till när du blev tillfrågad att skriva den sista boken?
– Vi hade faktiskt bara ett enda långt samtal om det, julen 2018. Mammas hälsa hade försämrats och det året hade vi skrivit en barnboksserie tillsammans. Hon bad mig att komma upp till sitt kontorsrum och där sa hon att om det värsta skulle hända, så ville hon att jag skulle avsluta serien om de sju systrarna. Vi pratade i fem eller sex timmar. Efter det pratade vi inte om det igen, för vi visste att vi hade en plan om hon skulle dö, men vi hoppades och trodde båda att hon skulle tillfriskna och kunna skriva boken själv.
Under de där timmarna, gav hon dig huvuddragen i handlingen för sista boken?
– Nej, faktiskt inte. Men 2016 blev hon bjuden till Hollywood av ett produktionsbolag som ställde ett ultimatum: om du vill ha ett filmkontrakt så måste du berätta för oss hur bokserien ska sluta. Mamma var i det läget inte riktigt säker på hur böckerna skulle sluta, hon hade bara skrivit två och en halv bok i serien. Men hon tvingades gå in i ett rum och skriva 30 sidor av manusdialog mellan två karaktärer. Och i de 30 sidorna fanns en väldigt tydlig riktning mot hur hon ville att det hela skulle avslutas. Manussidorna, plus att Pa Salt i hemlighet dyker upp i var och en av böckerna, och jag visste var och hur, gjorde att jag fick strukturen klar för mig.
”Hade global galen deadline”
Irländska Lucinda Riley inledde en lovande karriär som skådespelare, men den riktiga succén kom när hon började skriva romaner. Författarens böcker har sålt i över 50 miljoner exemplar världen över, enligt förlagsuppgifter. Sonen Harry Whittaker gick sin egen väg, som radiopratare för BBC och som skådespelare inom improvisationsteatern. Innan han tog sin an den monumentala uppgiften att slutföra mammans bokserie hade han bara skrivit barnböcker – och tidspressen för att bli klar med “Atlas – Historien om Pa Salt” var stenhård, berättar han.
– Jag hade en galen global deadline, boken skulle vara publicerad i maj 2023, vilket betydde att jag måste ha den klar till översättarna den 1 oktober 2022. Enda sättet att klara det var att skriva tio sidor varje dag, och ibland skrev jag tio men det var bara två som höll måttet, och vissa dagar skrev jag tio sidor, allt kändes bra och jag skrev fem till, säger han och fortsätter:
– Arbetet väckte massor av känslor. Jag sörjde förlusten av min mamma och gör det så klart fortfarande, men att skriva ”Atlas” hjälpte mig i sorgearbetet och det kändes som att mamma kikade över min axel medan jag skrev boken. Det var som att hon fortfarande var med mig. För jag försökte ju skriva i hennes stil, med hennes röst, så som jag tror att hon skulle ha skrivit den.
Många hemligheter avslöjas i sista boken
Han hittade ett tankesätt som var ett motgift mot prestationsångesten, berättar han.
– Jag hade bara en enda person i tankarna, jag skrev boken för min mamma och på så sätt var det ett privilegium att få göra det. Den här boken är en sons hyllning till sin mamma.
Det är många hemligheter som avslöjas i sista boken – vad gjorde du för att hålla handlingen hemlig?
– Tja, det finns ganska få säkerhetsåtgärder du kan vidta när manuset går ut till 40 förlag runt om i världen samtidigt. Jag var bara tvungen att lita på att alla skulle göra sitt bästa för att hålla historien hemlig och det lyckades, mestadels, vi hade väldigt få läckor före publicering. Läsarna verkar också vara noga med att inte avslöja för mycket när de skriver om boken, det är jag tacksam för.
Sjukdomen hindrade Rileys Sverigeresa
Succén för Harry Whittakers romandebut är ett faktum – bara i Sverige sålde “Atlas” 114 000 exemplar den första månaden, uppger förlaget. Och i september besöker han Sverige.
– Jag ser verkligen fram emot att komma till Sverige för bokmässan i Göteborg. Jag har förstått att Sverige är väldigt vackert, säger han och tillägger:
– Mamma var helt tagen av kärleken från svenska läsare, det betydde så mycket för henne att ni tog emot hennes berättelser i era hjärtan. Hon hade gärna kommit till Sverige, men hennes sjukdom hindrade henne. Hon skrev för att hon måste, skrivandet var som att andas för henne. Läsarna fick alla hennes drömmar att slå in.