Ännu ett par lämnar "Gift vid första ögonkastet"

Ann Edliden/TT

Publicerad 2024-06-03

Psykologerna Hana Jamali, Karl Norwald, Maria Farm och Fredric Bohm hjälper deltagarna i "Gift vid första ögonkastet". Pressbild.

Ett andra par hoppar av säsongen av SVT:s ”Gift vid första ögonkastet”.

Samtidigt har det stormat rejält kring programmet efter förra avsnittet.

– Det viktigaste för oss är hur våra deltagare mår. Är lidandet större än nyfikenheten, då ska man avsluta, säger psykologen Hana Jamali.

Intresset för årets säsong av ”Gift vid första ögonkastet” är stort, inte minst nu när två av paren väljer att avsluta experimentet i förtid.

Förra veckan gick Linnea Alsberg och Jimmi Nordqvist skilda vägar och nu är det Anastasia Exner och Torsten Malmgård som kastar in handduken. Uppbrottet gick dock lugnt till, säger parets psykolog Hana Jamali.

– Det var väldigt fint faktiskt. Det är ju otroligt svårt det där med att göra slut och jag blev oerhört rörd över hur respektfullt de gjorde det.

”Upprörd och arg”

Paret har brottats med avsaknad av attraktion – och ett behov från Torsten Malmgårds sida att sätta ord på avsaknaden av romantiska känslor, vilket resulterade i en tårfylld diskussion i förra veckans avsnitt.

Det tittarna inte fick se är hur psykologen hade flera samtal med deltagarna innan de slutgiltiga beslutet togs, säger Hana Jamali.

– Anastasia var upprörd och arg, men hon tyckte också väldigt mycket om Torsten och förstår att han har utmaningar med okänslighet kontra ärlighet. Att han inte ville henne något illa med sina kommentarer.

Efter förra veckans avsnitt har det spekulerats både i krönikor och i poddar om vad som har hänt mellan Linnea Alsberg och Jimmi Nordqvist. I podcasten ”Ursäkta” spreds uppgiften att en anonym deltagare utsatts för ett övergrepp.

Massiv ryktesspridning

SVT har valt att låta deltagarna själva föra sin talan och Christina Hill, ansvarig utgivare, säger att den massiva ryktesspridningen startade redan före programmet sändes.

– Jag är förvånad att etablerade medier avkräver oss svar på vad som ”egentligen har hänt”. För mig är det en orimlig fråga att behöva svara på. Jag förvånas också över att journalister inte ställer fler frågor kring vad man får lov att säga i en podd, som i många fall har fler lyssnare än ett program har tv-tittare, säger hon.

Att programmet väcker så mycket känslor hos tittarna kan vara ett gott tecken. Och programmet sätter deltagarnas välmående först, säger Hana Jamali.

– I grunden tänker jag att det handlar om omsorg och instinktiv empati. Att man frågar ”Hur har programmakarna tänkt här?”. En av orsakerna till att jag tackade ja till att medverka var att man är väldigt mån om dem. De får titta på varje avsnitt innan det sänds och är det något som skaver så klipper man om, säger hon.

ANNONS