Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Populistporr för glasögonormar

Publicerad 2017-07-20

President Tom Kirkman (Kiefer Sutherland) saknar partibok och lojalitet till det politiska etablissemanget.

Drömmen om härskare som saknar erfarenhet av politikutövning och koppling till makten är så stark att den givit oss fantastisk tv och en nipprig president.


I september kommer den, säsong två av "Designated survivor", Netflix-serien som inleds med att, tja, träsket rensas upp.

I en terrorattack under presidentens tal om tillståndet i nationen utplånas USA:s hela politiska elit - presidenten, regeringen, kongressen, högsta domstolen och alla andra som är på plats för att höra på,

Kvar blir bostadsministern Tom Kirkman, en stel stadsplanerare i Moscot-glasögon och Brooks brothers-kostymer som konventionen gör till ny president.

”24”-stjärnan Kiefer Sutherland spelar Kirkman och han är tillsammans med Kal Penn den enda riktiga skådespelarbehållningen i vad som är någon sorts thrillerserie där man, mer eller mindre begåvat, gift ihop "Vita husets" politikverkstad med "Homelands" konspirationsparanoia.

Det är puckat men underhållande, och man kan förstås fundera lite över varför politiken är en sådan tacksam miljö för alla möjliga sorters drama när politiken - själva verksamheten alltså - är så gravt impopulär. Alla misstror sina politiker, men alla vill se när Kevin Spacey, Martin Sheen, Harrison Ford, Julia Louis-Dreyfus, Téa Leoni eller Anders Jansson är politiker.

Men där serier som ”Vita huset” ville visa hur amerikansk politik var befolkad av idealistiska realister och realistiska idealister som, om de arbetade tillsammans, kunde utföra stordåd för demokratin vill "Designated survivor" berätta något annat. Att politik som vi känt den inte fungerar längre.


Eftersom Tom Kirkman är partilös och som minister helt saknade status skildras han som en ärlig man som inte har några lojaliteter till den politiska klassen.

Han begriper sig inte på partisystemets skyttegravar och varför politiker gjort sig så oåtkomliga för vanliga medborgare. Efter terrorn står han upp för mänskliga rättigheter, vill reglera tillgången till vapen och garantera barnens rätt till kultur i skolan. Han besöker soldaterna han skickar ut på farliga uppdrag, han sörjer de människor som dör på grund av hans beslut.

Självklart vill alla proffspolitiker - korrupta, småaktiga och äregiriga - sabotera och förstöra.

Det är en fantasi för alla som drömmer om den upplysta liberalteknokraten, om duktiga pojkars revansch (Kirkman har till och med studerat på ett Ivy League-universitet!) och det är klart att det fungerar i dessa tider. Dels för att Tom Kirkmans politiska hållning är så långt från tokhögern man kan komma.

Men det fungerar också för att ”Designated survivors” president och Donald Trump rider på samma våg, den som säger att det politiska systemet har gått i baklås och en president som helt saknar politisk erfarenhet är precis vad landet behöver.

Skådespelaren Kiefer Sutherland - pålitligt liberal - har i intervjuer lagt ut texten om hur han ser på samtidens politiska utmaningar: ideologier måste ersättas av sunt förnuft.

Donald Trump och andra extremister som tror sig stå över traditionella politiska konflikter och företräda folkflertalet skulle nog inte säga emot.


Veckans...

...Göran: SVT råder bot på sommartorkan genom att reprisera Erik Fichtelius nu tio år gamla mastodontdokumentär ”Ordförande Persson”. I förra veckan sändes första avsnittet (innehåller bland annat den starka berättelsen om hur Helmut Kohl äter smör) och på söndag berättar Persson om sitt möte med den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Il, som alls inte var någon "neddrogad porrknutte". Stor tv, även ett decennium senare.

...brittdrama: I onsdags hade ”Dunkirk”, Christopher Nolans film om Storbritanniens evakuering ur Kontinentaleuropa 1940, premiär. Om några månader kommer ”Darkest hour” där Gary Oldman spelar Winston Churchill under slaget om Storbritannien. Efter brexit-omröstningen har brittisk film på allvar återupptäckt Andra världskriget. Dessutom sänder SVT just nu ”Home fires”, en dramaserie om hur en kvinnoförening i Cheshire förbereder sig på det stora kriget.

...podd: Sam Sanders, som tidigare ledde den oundgängliga podden ”NPR Politics”, gick efter valet i höstas vidare till ”It's been a minute” som tar itu med veckans nyheter, popkultur och då och då innehåller en matig intervju med folk som hitproducenten Jeff Bhasker eller "Veep"-skådespelaren Timothy Simons.

...tv-längtan: I veckan skulle Nelson Mandela ha fyllt 99 år och nog skulle det ha passat om någon svensk tv-kanal hade köpt in dramaserien ”Madiba” där Laurence Fishburne spelar Mandela. Nyss bortgångne Michael Nyqvist spelar Sydafrikas 60-talspremiärminister Hendrik Verwoerd och David Harewood (känd från ”Homeland”) är Walter Sisulu.