Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Cirkus Maximum tar timeout: ”Känner oss motarbetade”

”Det känns inte som att cirkus är politiskt korrekt”

Publicerad 2018-01-18

Mannen bakom Cirkus Maximum känner sig motarbetad av kommunerna och publiken sviker.

Nu lägger han ner cirkusen, åtminstone för ett år.

– Det känns tufft att driva cirkus i den kalibern, säger Bengt Källquist på sin hemsida.

Han känner sig motarbetad.

Nu meddelar Cirkus Maximums cirkusdirektör Bengt Källquist, 65, att han lägger ner cirkusen efter 35 år på vägarna, åtminstone för ett år, för att ”ladda batterierna”.

– Jag känner att jag behöver ha ett break, säger han i ett videoklipp på cirkusens hemsida.

Han menar att förutsättningarna förändrats drastiskt de senaste åren, bland annat att publikens stöd svikit allt mer.

– Det känns inte som att cirkus är politiskt korrekt i alla sammanhang.

”Känner oss motarbetade”

Han menar också att förutsättningarna ute i kommunerna blivit sämre för dem.

– Vi har svårt att få våra centrala cirkusplatser, många platser är inte tillgängliga eftersom man inte vill ha cirkus där eller att man byggt en konstgräsplan där cirkusen inte kan köra in. Vi känner oss motarbetade i vissa fall. Affischeringstillstånd i Göteborgs stad: nej. Det känns tufft att driva cirkus i den kalibern som Cirkus Maximum varit med nästan hundra personer.

Sverker Andersson, markupplåtare vid trafikkontoret i Göteborg menar att man under de senare åren sagt nej till affischer vid trafikintensiva ytor av trafiksäkerhetsskäl och att vissa ytor som tidigare fanns vid till exempel Odinsplatsen byggts bort.

– Vi hänvisar till kommunens runt tjugo affischeringsytor precis som vi gör för konsertarrangörer och alla andra. Cirkusarna är inte speciellt särbehandlade här, säger han.

”Två av hästarna är avlidna”

Turnéledaren Helena Schicht menar att de måste ”tänka om” men att det vore uteslutet att någon annan rattade skutan.

– Nej, Maximum är Bengt. Ska vi sälja varumärket blir det inte Maximum, Bengt är så intimt förknippad med det namnet så det blir inte bra, säger hon till Nöjesbladet.

Vad händer med djuren?

– De djur vi har kvar är så pass gamla nu. Det är bara de stora djuren, hästarna, kamelerna och åsnorna som varit våra egna. Hundarna har vi bara hyrt, två av hästarna är avlidna och två har vi gett bort för att de var såpass gamla. Ponnyarna har vi också gett bort och några blev skadade och fick avlivas.

Under det kommande året ska Bengt Källquist tänka över om en comeback är möjlig nästa år, eventuellt som ett samarbete ihop med norska cirkusmannen Knut Dahl.

– Vi diskuterar om vi ska göra något ihop. Ska vi göra en festival? Hur ser cirkusen ut i framtiden? Det ska vi ta reda på och försöka hitta nya grepp, säger han.

Följ ämnen i artikeln