Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

”Karl-Bertil Jonssons julafton” blir scenshow med Henrik Dorsin

Publicerad 2018-03-12

Ända sedan 1975 har en miljonpublik varje år tittat på ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” i SVT på julafton.

Nu blir den scenshow, på Scalateatern i Stockholm. Henrik Dorsin tar över Tage Danielssons berättarroll.

– Jag har enorm respekt för honom. Jag hoppas vi kan hitta samma vänliga ironi, där vi berättar om allvarliga saker på ett humoristiskt sätt, säger han.

Filmen är en klassiker som alltså har visats varje år sedan 1975. Per Åhlin, den 86-årige veteranen inom filmanimation, berättar hur den kom till:

– SVT ville ha en julfilm. En film med levande personer. Men Tage Danielsson (1928-1985) tyckte det skulle bli för dyrt och krångligt att göra en kortare film med skådespelare som utspelas för så länge sedan. Så han ringde och frågade om jag ville göra en tecknad film av historien.

Den 23 minuter långa filmen ska nu bli en cirka 90 minuter lång show.

Idén föddes i SVT:s fikarum

Historien om Karl-Bertil som likt en Robin Hood tar de rikas julklappar och ger till de fattiga, byggs ut med monologer och, framför allt, musik.

– När jag var förrförrförrförra årets julvärd och hade lite dötid, satt jag i SVT:s fikarum med min agent Peter Jansson. Jag och några till hade precis tagit över Scalateatern. Tage Danielsson-filmen visades på tv:n i bakgrunden. Då sa Peter att ”det är sådant här som borde spelas på Scalateatern”. Sedan började vi forska på rättigheterna, säger Henrik Dorsin.

Han har nu, i Hasseåtages anda, letat fram gamla standardmelodier som han skriver svenska texter till.

Vid sidan av honom, som berättaren, kommer Anton Lundqvist att spela Karl-Bertil Jonsson, Peter Dalle är Tyko Jonsson, hans stränge far och Vanna Rosenberg är Karl-Bertils ömma moder.

– För mig är tv-filmen livsnödvändig. En liten stund av innerligt berättande, när världen rasar utanför fönstret, säger Vanna Rosenberg.

– Historien har så många bottnar. Och jag växte ju upp med Hasseåtage, de har betytt mer för mig än Shakespeare, säger Peter Dalle.

”Fantastiskt Karl-Bertil-krull”

Anton Lundqvist, som ska spela Karl-Bertil Jonsson, säger:

– Jag är uppvuxen med Per Åhlins filmer. ”Dunderklumpen”. Och ”Resan till Melonia”, den film jag sett flest gånger av alla. Det här ska bli jättehäftigt. Och jag är lite skräckslagen för att försöka hitta den 14-åriga lite hariga pojken i målbrottet som drömmer om att bli Robin Hood. Jag har fått prova en peruk. Ett fantastiskt Karl-Bertil-krull.

Filmens regissör Per Åhlin är produktionsdesigner för uppsättningen, men säger att han ännu inte riktigt vet exakt vad det innebär, vad han ska göra.

– Jag vill att man ska känna att man kliver in i den här sagovärlden, säger regissören Anna Vnuk.