Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Bibi Rödöö: De säger att jag begår ett stort misstag och är en idiot

”Sommar i P1”-chefen om sina starkaste minnen

Publicerad 2024-06-22

I helgen drar årets omgång av ”Sommar i P1” igång.

I en stor intervju med Aftonbladet berättar programchefen Bibi Rödöö om årets dilemma med Natoförhandlaren, kaoset med Thomas Di Leva och hur kändisar smörar för att få vara med.

– En del blir lite sura för att de anser att de är självklara som sommarvärdar och tycker att jag är en idiot som inte förstår det.

På midsommardagen drar årets omgång av ”Sommar i P1” igång och bland dem som ska prata märks namn som Sveriges Natoförhandlare Oscar Stenström, regissören och konstnären Lasse Åberg och Mellovinnarna Marcus och Martinus.

Bibi Rödöö, 63, programchef för ”Sommar i P1”, är mer än förväntansfull.

– Det känns fantastiskt roligt, jag är nästan lika förväntansfull som värdarna. Däremot har jag inte lika mycket ångest som de har, säger hon och förklarar att ovan nämnda Oscar Stenström gör henne extra glad:

– Vi väntade hela tiden på om Sverige skulle gå med i Nato eller inte. Nu kommer han ta med oss bakom kulisserna och in i de hemliga rummen där de stora besluten fattades för Sveriges räkning. Det är verkligen hisnande när man får vara med och förstå det här stora spelet och vad som egentligen hände.

Bibi Rödöö.

”Vill inte bli en ny Tegnell”

Överstelöjtnanten Joakim Paasikivi, som blev ett känt namn när han började kommentera Rysslands invasion av Ukraina, finns också med bland årets sommarpratare, men det var inte heller självklart.

– Han tackade nej i fjol. Vi hörde av oss och sa att hans roll är lite som den Anders Tegnell hade under pandemin. Han sommarpratade ju och det blev väldigt uppskattat. Då sa Paasikivi ”inget ont om honom, men jag vill inte bli en ny Tegnell”. Men inför årets säsong kände Paasikivi att han kunde vara lite mer öppen om vad han varit med om och hur saker har gått till då han ändå är på väg att sluta.

För Bibi Rödöö är det 28:e året i rad hon styr skutan och förklarar att det har sina utmaningar.

– Det är det roligaste jobbet som finns, men ibland också det jobbigaste jobbet. Det är ju 58 färgstarka yviga personer och nästan lika många producenter som också är färgstarka och härliga. Det är fantastiskt att det går att få till allt.

Bibi Rödöö.

”Vissa är lite sura för att de anser att de är självklara som sommarvärdar”

Hon skrattar gott åt frågan om det är många personligheter som hör av sig och smörar för att de vill sommarprata.

– Det är en del. Men smörar vet jag inte... Vissa är lite sura för att de anser att de är självklara som sommarvärdar och tycker att jag är en idiot som inte förstår det. Men det rinner av mig. Jag skrattar i stället och tänker att det är fint att det finns så många som vill göra det. Jag tänker gott om dem. Men ibland går det lite överstyr, de är väldigt säkra i att de borde ha gjort ”Sommar i P1” för länge sedan och att jag begår ett stort misstag och som sagt är en idiot.

Så det finns en del surgubbar ute i landet?

– Ja. Ingen nämnd, ingen glömd.

Bibi Rödöös starkaste minnen

Bibi Rödöö har många starka minnen från åren med ”Sommar i P1”. Ett av dem är när Sara Danius, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien, sommarpratade 2018 året innan hon dog i cancer.

– Hon låg sist på listan och sände direkt. Alla väntade på vad hon skulle säga och det blev ett fantastiskt program. Samma år önskade sig lyssnarna henne som vintervärd. Precis innan vi skulle gå ut med det trodde både vi och Sara att det skulle gå, men hon blev för sjuk och orkade inte.

Ett annat minne som Bibi Rödöö inte glömmer i första taget var Thomas di Levas sommarprat.

– Han ville inte ha manus och hade med sig post-it-lappar och ville att producenten Fredrik Grundel skulle sitta precis bredvid honom. Fredrik bad mig sitta i kontrollrummet för att hålla ordning på allt. Plötsligt lyckades teknikern inte spola fram till nästa låt. Det var Di Levas privata cd-skivor och skicket på dem var lite si och så. Hans låtar var dessutom 20 minuter långa och cd-spelaren var inte heller i topptrim.

– Vi fick inte igång den och Thomas var tvungen att prata på. Men det är inte så lätt och plötsligt hörde jag honom säga ”jag tycker man talar alldeles för mycket, låt oss istället vara tysta tillsammans”. Efter ett tag började han andas högt för att lyssnarna skulle höra att han var där.

Men varken Sveriges Radio eller Thomas di Leva fick utstå kritik.

– Folk trodde det var en typisk Di Leva-grej och tyckte tystnaden var fantastisk.

Bibi Rödöö.

”Skulle rendera löpsedlar i hela Europa”

Bibi Rödöö har tidigare förklarat att vissa sommarvärdar velat säga saker som skulle rendera löpsedlar i hela Europa, men att Sveriges Radio fått be somliga att dämpa manuset.

– Lars Norén kom med ett manus som blev upptakten till hans dagböcker. Det är en sak att skriva böcker, då är man ansvarig utgivare själv. Men vi har ju ett ansvar på Sveriges Radio. Det där innehöll allt, precis som hans dagböcker som senare kom ut. Det var fantastiskt men vi kunde ju inte läsa in det där rakt av.

Podcastduon Sigge Eklund och Alex Schulman har tidigare vädrat sina åsikter om dig och hur sommarvärdarna väljs ut. Nu står Sigge på årets lista?

– Vi diskuterade olika namn och i år är ju Sigge Eklund aktuell med sin Netflixfilm och det passade bra. Då ringde jag Sigge och han blev glad.

Så ni har grävt ner stridsyxan?

– Haha! Jag har aldrig haft en konflikt med honom, den har varit väldigt ensidig.

Följ ämnen i artikeln