Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Harlan Coben fortsätter skriva bästsäljare: ”Har inga andra hobbyer”

Publicerad 2022-01-10

Harlan Coben har sålt 75 miljoner böcker och blivit en Netflix-sensation

Harlan Coben har sålt 75 miljoner böcker och blivit en Netflix-sensation.

Men pengarna har inte fått den nyblivne 60-åringen att trappa ner.

Succéförfattaren vill fortsätta släppa bästsäljare på löpande band.

– Jag vet inte riktigt vad jag skulle ta mig till annars. Jag har inte några andra hobbyer, säger han till Aftonbladet.

Det var inte alltid tänkt att Harlan Coben skulle bli författare. Efter college tog New Jersey-sonen först jobb på morfaderns resebyrå, där även hans mamma arbetade. Efter det skulle han följa faderns fotspår och läsa till advokat.

– Men de behövde hjälp med familjebolaget så jag sköt på utbildningen ett år, och sedan två år. Det slutade med att det inte blev av och det tackar jag gud för, säger han.

I stället började han skriva och fick som 26-åring sin första bok publicerad. Därefter har det bara runnit på. I dag har Harlan Cobens nästan 40 spänningsromaner sålt i över 75 miljoner exemplar och toppat bästsäljarlistor världen över.

Böckerna ligger ofta i thriller-mysteriegenren och tvingar inte sällan huvudpersonerna att konfrontera mörka händelser från det förflutna som kommer upp till ytan. Själv ogillar Coben ordet genre.

– Jag har alltid älskat vad jag kallar djupdykningsromaner; boken som får dig att inte vilja lämna ditt hotellrum på semestern, boken du bara ska läsa en kvart av i sängen men som håller dig vaken hela natten. Jag har alltid älskat den upplevelsen och att jag kan ge den till någon annan är superviktigt, säger han.

Cush Jumbo som Megan Pierce i ”Stay close” som visas på Netflix nu.

–Det spelar inte så stor roll att det är en deckare. Det viktiga att det är övertygande, fängslande och fullt av vändningar så att du inte kan titta bort.

Som bokläsare har han själv inte mycket tålamod.

– Någonstans mellan 60 och 70 procent av alla böcker jag börjar med läser jag inte ut. Flera av dem ger jag upp efter två sidor, säger han.

– Det viktigaste för mig som läsare är rösten och jag kan ganska snabbt avgöra om din röst kommer att tilltala mig.

Den nyss fyllde 60-åringen sitter i en svart huvtröja och pratar med Aftonbladet på videolänk från huset i New Jersey. Det är tidigt på morgonen och gardinerna i rummet är fördragna. Fyrbarnspappan, vars yngsta barn nyligen flyttat ut, är som mest produktiv på morgonen och ska snart påbörja dagens skrivande.

Efter boksuccéerna – och Netflixkontraktet i mångmiljondollarklassen från 2018 – skulle han kunna ha gått i pension för ett bra tag sedan. Men Coben fortsätter att producera bästsäljare i rasande fart.

– Jag vet inte riktigt vad jag skulle ta mig till annars. Jag har inte några hobbyer, jag samlar inte på saker, jag är inte så social, jag gillar inte att shoppa. Jag spelar lite golf men det är slut för säsongen nu och det är allt, säger han.

– Och om jag inte skriver så är jag i obalans. Då hamnar alla andra delar av mitt liv också i obalans. Så jag måste fortsätta skriva för att maximera mitt livsnjutande.

Cobens huvudkaraktärer är ofta en, som han själv uttrycker det, ”vanlig person i en ovanlig situation”. Detta har han frångått i nya ”Sluta aldrig fly”, som släpptes på svenska den 12 januari. Den berättas genom stenrike Windsor Horne Lockwood III, eller ”Win” som hans få vänner kallar honom.

– Han är min mörkaste huvudkaraktär. Han är lite sociopat och inte nödvändigtvis sympatisk eller snäll, säger han.

– Han är superförmögen och ser saker på ett väldigt annorlunda sätt. Han är en slags medborgargardemedlem. Det var väldigt intressant att gå in i hans huvud och skriva en hel bok ur Wins perspektiv, i en väldigt annorlunda värld av privatplan, helikoptrar, omåttlig rikedom och en attityd som följer med det.

Har du baserat honom på någon du känner – eller är det du själv nu efter Netflixavtalet?

– Nej, jag är inte riktigt där än. Jag baserade Win på min rumskamrat och bästa vän på college, som har några av Wins sidor. Sedan är mitt jobb att ta dem och överdriva dem till något annorlunda. Min kompis är inte så rik och inte direkt någon slagskämpe.

Hur hittar du annars på alla karaktärer och historier?

– Det är allt jag gör. När andra går upp på morgonen för att jobba som advokat, läkare, lärare eller vad de nu gör, så sitter jag och funderar på historier och intressanta karaktärer som kan gripa tag i dig, överraska dig och förhoppningsvis beröra dig känslomässigt.

Från platsen Coben sitter på kan han plocka upp tre olika anteckningsblock utan att behöva lyfta från stolen.

– De ligger över hela huset, säger han.

Att se sina lösa anteckningar som tv-serie på streamingjätten Netflix, som ska filmatisera 14 av hans böcker, har varit en ny milstolpe i karriären.

– Det har varit fantastiskt. Skulle jag säga något annat så skulle jag antingen ljuga eller vara tokig, säger Coben, som dagligen varit involverad i tv-produktionerna.

– Varje gång jag kommer till inspelningen så kommer det en stund där jag ser mig omkring, på alla skådespelare och all produktionspersonal, och tänker att jag hade den där konstiga lilla idén när jag satt här i min hörna, och nu kommer alla de här personerna att ge den liv och visa det på Netflix i 190 länder till över 200 miljoner prenumeranter.

Men skrivandet har inte förändrats av att slutprodukterna nu även blir tv-serier, försäkrar Harlan Coben.

– Verkligen inte. Om du skriver en bok och tänker att ”det här kommer att bli en bra tv-serie eller film” då är du död. Boken kommer inte att funka.


FAKTA: Stay close på Netflix

Harlan Cobens dotter Charlotte Coben, 25, har jobbat som screenwriter för ”Stay close”". Hon jobbade även med den förra Netflixfilmatiseringen ”The stranger” och skrev manuset till avsnitt fem.

Serien är filmad i flera städer i Storbritannien Merseyside, Manchester och Blackpool medan boken utspelar sig i Atlantic city.


Harlan Coben om…

”Da Vinci-koden”-författaren Dan Brown, som han var i samma college-kårhus som:

– Vi mejlade faktiskt varandra i morse. Vi åker på golfresor tillsammans, vi pratar mycket om branschen och jag var en av de första som fick läsa ”Da Vinci-koden”, innan någon visste vilken sensation den skulle bli. Jag brukar skämta om att jag inte ens är den bästsäljande författaren i mitt lilla colleges kårhus.

Kändisskapet:

– Det bra med att vara en författare är att jag nästan aldrig blir igenkänd. Och gör folk det så är det på grund av min kala skalle. Sätter jag på mig en hatt så kan jag dyka upp på mina egna boksigneringar och folk känner inte igen mig.

Vardagslivet:

– Det är ganska tråkigt och normalt. Tidigare tog jag hand om barnen men nu är jag en ”tomnästare”. Jag gör inte något speciellt annorlunda eller konstigt – jag skriver böcker. De flesta författare är introverta så jag stannar hemma mycket och är inte så social. Flaubert (författaren Gustave Flaubert) sa en gång att ”var ordinär i ditt liv så att du kan vara våldsam och unik i ditt arbete”. Det passar mig.

Den andre New Jersey-historieberättaren, Bruce Springsteen:

– Det är en av de sakerna jag ser fram emot mest nästa år eller året efter, att Bruce kommer åka ut på turné igen.

Hur han skriver:

– Jag är ganska ojämn och skriver i omgångar. När jag skrev klart ”Sluta aldrig fly” så skrev jag de sista 40 sidorna på en dag. Så jag kan skriva som en galning ibland, men då har jag tänkt på det i nio månader eller ett år. Jag gillar också att skriva på olika ställen. När mina barn var unga så brukade jag ta dem till skolan och sedan sätta mig på ett lokalt kafé, ett bibliotek, en restaurang eller i en park. Det hjälper att byta arbetsmiljö. Idrottsmän har på sig samma strumpor tills de slutar vinna i dem. Jag sitter på samma ställe tills det inte funkar längre, då hittar jag ett annat ställe.

Följ ämnen i artikeln