Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Han skriver hårt som en kulspruta

Aftonbladets nöjeskrönikör Markus Larsson spanar på popkulturen

Det är ett hav och hundratals mil mellan knarkkriget i Mexiko och Sverige.

Men det skulle kunna flytta in i ditt hem och explodera på nattduksbordet.

I alla fall om den amerikanske författaren Don Winslow fick ett svenskt genombrott.

Det finns bra saker med Stockholm.

En av dem är bokhandeln Hedengrens som ligger mitt i den vägkorsning som kallas Stureplan.

Jag går dit oftare än jag kanske borde. Det vore tveklöst mer ekonomiskt att köpa böcker på nätet, men jag är tillräckligt analog för att betala lite extra för att känna, vrida och vända på inbundet papper innan jag plockar upp och osäkrar kreditkortet.

Sist jag var där hade James Ellroys senaste roman ”Blood’s a rover” en framskjuten plats på nyhetshyllan. En äldre herre knyckte det sista exemplaret mitt framför ögonen på mig. Han var snabbare än en hungrig gnagare och min utsträckta hand fick förgäves hänga kvar och hovra över den tomma och röda ytan som boken lämnade efter sig.

En ny roman av James Ellroy brukar alltid vara en händelse och försäljningssuccé. Han är, efter böcker som ”Den svarta Dahlian”, ”LA konfidentiellt” och ”En amerikansk myt”, den maskulina och hårda och amerikanska kriminallitteraturens färgstarkaste stilbildare och knäppskalle.

Men man får gräva betydligt djupare i Hedengrens hyllor efter en bok av Don Winslow. Själv dröjde det till exempel över ett halvår innan jag med Googles hjälp lyckades upptäcka att Winslows största och hittills bästa roman, ”The power of the dog”, faktiskt har blivit översatt till svenska. Men lanseringen av ”I hundarnas våld” i fjol lämnade knappt ett spår.

Vilket kan bero på titeln. På svenska låter Winslows referens till Gamla testamentet som en faktabok om en misskött kennelklubb.

I själva verket är ”I hundarnas våld” en fullständigt lysande bok, fullt jämförbar med det bästa av både James Ellroy och Dennis Lehane.

Ellroy har kallat ”I hundarnas våld” för ”en vacker, kompakt vision av helvetet”. Medan deckarförfattaren Ian Rankin konstaterade att: ”Don Winslow är den sortens kultförfattare som är så bra att man vill behålla honom för sig själv.”

Boken handlar omknarkkriget som spiller över den amerikanska gränsen från Mexiko. Det är ett brutalt inferno av mexikanska knarkbaroner, drogkartellerna i Colombia och latinamerikanska marxister och vapensmugglare från Hongkong. Det är en politisk korruption som förgiftar och innefattar CIA, FBI och katolska kyrkan. I den storslagna historiens mittpunkt – persongalleriet är lika rikt som i en roman av Charles Dickens – finns en laddad och 25 år lång vendetta mellan DEA-agenten Art Keller och två mexikanska knarkbaroner, bröderna Raul och Adan Barrera.

Det är fiktion. Bländande fiktion. Winslow skriver så hårt och distinkt och korthugget att de över 500 sidorna smattrar fram som ammunitionen i en kulspruta.

När ”I hundarnas spår” släpptes 2005 var tragedin i Mexiko inte lika påtaglig och närvarande på mediaradarn som nu. Men i år har även bevakningen av drogkriget trappats upp, bland annat i Aftonbladet. I våras rapporterade Aftonbladets reporter Carina Bergfeldt om en hänsynslös konflikt som uppskattningsvis kostar 17 människoliv om dagen. Och i senaste numret av magasinet Rolling Stone finns ett reportage som ger en skrämmande bild av hur djupt de mexikanska drogkartellerna har infiltrerat USA.

Reportern Guy Lawson undrar varför kriget i princip inte skördar några offer på den amerikanska sidan av gränsen längre. I alla fall inte jämfört med Mexiko, där över 12 000 personer dödats de senaste tre åren. Han kommer fram till ett dystert svar: USA är redan besegrat.

I skenet av den utvecklingen får ”I hundarnas våld” en större tyngd. Det kan betraktas som en actionroman. Men också som en varning.

Det brukar krävas en framgångsrik film eller tv-serie för att en utländsk kriminalförfattare ska slå igenom i Sverige. Det var exempelvis Clint Eastwoods filmatisering av ”Mystic river” som gjorde Dennis Lehane till en ekonomiskt oberoende stjärna.

Det kan bli Don Winslows tur nästa år när hans briljanta noirroman ”The winter of Frankie Machine” väntas bli film. Robert DeNiro äger rättigheterna. Enligt ryktet ska han också spela huvudrollen.

Däremot lär det bli svårt att göra bio av ”I hundarnas våld”. Historien är för lång och omfattande.

Men boken skulle kunna bli den bästa tv-serien på HBO sen ”The wire”.

Följ ämnen i artikeln