TV4 avslutar allt samarbete med Martin Timell
Uppdaterad 2017-11-06 | Publicerad 2017-10-23
TV4 avbryter allt samarbete med Martin Timell.
Det framkom på måndagen, efter att TV4 hållit ett krismöte med anledning av de hårda anklagelser som riktats mot tv-profilen den senaste tiden.
– Nu tar vi fullt ansvar, går in med full kraft och mitt fokus är uteslutande nu att se till att det här inte ska ske igen, säger TV4:s vd Casten Almqvist till Nöjesbladet.
Hårda anklagelser om övergrepp, sexism, rasism och homofobi har riktats mot Martin Timell den senaste veckan.
TV4 har sedan dess agerat genom att plocka bort de program som Martin Timell är med i, samt stoppa planerade inspelningar med programledaren och därigenom ta honom ur tjänst.
På måndagen hölls ett internet krismöte mellan chefer och personal på TV4. Där framkom att TV4 nu även avslutar allt samarbete med Martin Timell. Det meddelade vd:n under mötet, rapporterade TV4 Nyheterna under dagen.
I en intervju med TV4 Nyheterna uppger Casten Almqvist, TV4:s vd, att det är ”mängden av allvarliga förseelser” som föranleder beslutet.
Ledningen säger att de önskar att de agerat tidigare.
– Nu tar vi fullt ansvar, går in med full kraft och mitt fokus är uteslutande nu att se till att det här inte ska ske igen, säger Casten Almqvist till Nöjesbladet och menar att det från och med nu är nolltolerans som gäller.
Martin Timell har ett kontrakt som sträcker sig fram till 2020, vilket nu är uppsagt. Enligt Casten Almqvist kommer han därmed inte kunna jobba på TV4 mer.
Personal kräver ansvariga chefers avgång
Det beteende som Martin Timell anklagas för ska ha pågått under många år.
Flera av hans kollegor vittnar också om hur TV4:s ledning ska ha tystnat ner och mörkat det som har hänt.
– De ansvariga måste ställas till svars, säger kanalens egna nyhetsankare Rania Shemoun Olsson till TV4 Nyheterna.
Flera personer i produktionen kräver även ansvariga chefers avgång.
– Det finns flera chefer som har begått tjänstefel. De som mörkat det här under alla år borde få lämna sina poster. Genom att inte sätta ner foten har de stått upp för att det är okej att sextrakassera sina kollegor. De som backat honom är lika skyldiga som han är. Att skydda honom är ett övergrepp i sig. Alla de borde få sparken, har en person som arbetat med programmet tidigare sagt till Nöjesbladet.
Tv-profilen Lulu Carter har synts i 18 säsonger av ”Äntligen hemma”, och är en av de kvinnor Martin Timell ska ha sexuellt trakasserat under många år.
– Det är självklart att det ska bort från sina poster, men det finns också chefer som stått upp för oss, säger hon.
Flera personer som Nöjesbladet har varit i kontakt med pekar ut TV4:s innehållsdirektör Åsa Sjöberg, TV4:s vd Casten Almqvist, programchefen Anna Rastner samt kanalchefen Fredrik Arefalk.
Kanalchefen Fredrik Arefalk har tidigare sagt till Nöjesbladet att han kände till anklagelserna redan för två år sedan och ångrar att kanalen inte agerade då som de har gjort nu.
I mejl till Nöjesbladet skrev Anna Rastner för ett par dagar sedan att hon inte håller med om bilden att TV4 ska ha mörklagt anklagelser och påståenden.
”Vi har nolltolerans”
Casten Almqvist förklarar för Nöjesbladet att han har fortsatt förtroende för sin ledning.
– Jag tycker vi har skött det bra. Framförallt tycker jag att de kraftfulla åtgärder vi nu sätter in visar att vi tar det här på största allvar. Men jag ser också det här som ett undantag från en kultur som jag för övrigt är väldigt stolt över och jag tycker också det finns anledning att lyfta fram mina medarbetare och det företag vi vill vara, nämligen ett företag som präglas av ömsesidig respekt och en idé om alla människors lika värde, säger han och fortsätter:
– Det här är ett olyckligt undantag och här har vi underlåtit att agera och vi har förmodligen sett saker som vi borde ha agerat på. Men exakt hur det kan kunnat bli såhär det ska vi låta en oberoende utredning gå till botten med.
Kan alla chefer verkligen sitta kvar efter det här?
– Mitt förtroende för min ledning är intakt. Vi har haft några tuffa dygn, de har haft några tuffa dygn av självrannsakan. Och vi hade just ett personalmöte där mina kollegor beskrev hur mycket de tycker att de gjort fel och nu ser möjligheten att ändra på det beteendet, att aldrig särbehandla en person för att det är en känd programledare. Utan vi har nolltolerans mot den typen av beteende och det gäller från och med nu alla. Jag vill tro att det här är ett undantag som inte är representativt.
Casten Almqvist säger att det inte finns några planer på att chefer ska få lämna sina tjänster.
Samtidigt ångrar han att ordentliga åtgärder inte vidtogs för två år sedan, när anklagelserna mot Martin Timell senast kom till chefernas kännedom.
– Om jag visste vad jag vet idag så hade vi inte fattat det beslut som ledningen gjorde 2016 om att gå vidare trots att man gjort en stor utredning och trodde att man rått bot på problemet. Det visade sig inte vara sant. Det vi gör nu hade vi gjort då.
I ett mejl till Nöjesbladet ger Tomas Franzén, styrelseordförande i TV4, en kommentar:
”De beteenden som har kommit upp till ytan är fullständigt oacceptabla. TV4 har varit tydliga med att man har brustit, och jag står fullt ut bakom de åtgärder som TV4:s ledning nu initierat och genomför, och kommer tillsammans med den övriga styrelsen att följa resultaten av det arbetet”, skriver han.