Mörkt familjedrama med Grynet Molvig på turné i vår
”Jag är skräckslagen”
Uppdaterad 08.22 | Publicerad 07.00
Dystra tider och mörka familjedramer präglar Riksteaterns vår – bland annat spelas Eugene O'Neills klassiker ”Lång dags färd mot natt” över hela landet.
– Den är ett ljus i mörkret, säger Krister Henriksson.
I 70 år har Dramaten haft rättigheterna till Nobelpristagaren Eugene O'Neills drama om en dysfunktionell kärnfamiljs sönderfall. Nu spelas den i en landsomfattande turné, och Grynet Molvig som gestaltar Mary Tyrone känner av förväntningarna.
– Jag är skräckslagen. Nej, jag tycker det ska bli spännande och roligt och lustfyllt. Men det är ju en tung pjäs och en av världsdramatikens tyngsta kvinnoroller, säger hon.
Egentligen kände Grynet Molvig sig klar med att turnera, men hon kunde inte tacka nej till pjäsen om en teaterfamilj som – märkt av beroende, medberoende och alkoholism – söker svar på varför livet blev som det blev under ett dygn 1912.
– Det är psykisk ohälsa med stora bokstäver – och är det något som det blir mer och mer av i Sverige är det ju psykisk ohälsa, säger Grynet Molvig, som tror att många kommer att känna igen sig.
Kärlek i mörkret
Krister Henriksson framhåller också att temat kring beroende är viktigt att spela runt om i landet. Han kallar dramat ”en av de bättre pjäser som har skrivits över huvud taget”.
– Den är en föregångare till Norén och alla som kommer sen.
I Eva Dahlmans version är den nedskuren till lite mer än två timmars speltid. Och trots misären tycker Krister Henriksson att pjäsen framför allt är en mycket stark kärleksberättelse, om människor som ljuger för att bevara kärleken.
– Det handlar om den lilla familjen, den lilla människan och kärlek i mörkret. Jag håller med alla som säger att det är väldigt nattsvart nu men det lyser ett litet stearinljus och det är den här pjäsen.
Musik och motstånd
Våren på Riksteatern går över huvud taget i moll, med flera pjäser om krig, apartheid, flykt och trauman. Men Riksteaterns teaterchef, Dritëro Kasapi, hoppas att repertoaren ”kan hjälpa oss att frigöra tanken i en smärtsam och svårgreppad samtid”, säger han i ett pressmeddelande där han också utlovar ljus.
Bland annat blir det musik och motstånd i musikteaterföreställningen ”Dear Winnie” om sydafrikanska Winnie Madikizela-Mandela och fantasier om samhällets marginaliserade i ”Pueblo”.