Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Orvar

Snälla SVT, sätt stilen!

Gör ett seriöst program om konst och mode. Det är Fredrik Virtanens ­vädjan till SVT:s vd Eva Hamilton.

Jean-Pierre Barda, stylisten och Army of L­overs-stjärnan, lyfte nypremiären av ­modeprogrammet ”Fashion”.

Kom igen, Eva Hamilton. Gör nu ett ­seriöst program om konst och mode på SVT.

En stund var mode den nya rocken.

Men 00-talets stora modehype - den ­semifolkliga ”dagens outfit”/modeblogg-kulturen - har avtagit sedan konsumismen i samhället alltmer börjat ifråga­sättas efter de senaste årens lågkonjunktur och massarbetslöshet.

Att ytligt visa upp sig i dyra kläder ­anses lika omoraliskt som det snart kommer att göra att äta kött, då av miljöskäl.

Mode som konstform står sig dock.

SVT har haft vissa problem med att ­navigera rätt i modehavet.

Å ena sidan är många intresserade av ­kläder, men att göra ett sådant program blir ytligt och kommersiellt och passar bättre på Kanal 5.

Å andra sidan finns konstaspekten, men den är den genomsnittlige ”dagens outfit”-människan ointresserad av. Man vill ju ­bara vara lite fin.

Samtidigt ser SVT en möjlighet att ­hantera det svåra ämnet ”konst” - SVT har inget konstprogram - via den kommersiella modevärlden, men det är ett svårt jobb som tarvar resurser.

”Stil” i P1 lyckas utsökt men det är r­adio.

”Fashion” har funnits i flera år. Karin Winther var programledare för ett kulturprogram, sedan blev det ett klädprogram under namnet ”Ebbas stil” med E­bba von Sydow. Sedan blev det ­”Fashion” igen men utan programledare.

Det blev uselt. Allt hängde löst. Ett tv-program behöver en programledare. Att välja just ett modeprogram för att experimentera med den självklarheten är typiskt för b­eröringsskräcken inför konst och mode.

Denna säsong har man olika ”programvärdar” som ramar in programmet. Först ut var stylisten, popstjärnan och, framför allt, den modekunnige Jean-Pierre Barda. Han fungerade utmärkt och presenterade ­reportaget om en av modevärldens absolut mest kända och inflytes­rika, Jean Paul Gaul­tier, och talade om hur Army of ­Lovers inspirerades av honom under ­90-talet.

Allt var i vanlig ordning ackompanjerat av dubstep och annan snabb hissmusik som man hör på designerhotell. Det tillhör t­ydligen genren. ­Eller, gör det verk­ligen det? Varför ska det låta så? Det finns mycket att fördjupa sig i, mycket att prata om.

Är ens modehypen över, som jag påstod i första raden efter ingressen? Och beror det i så fall på förändrade, svårare tider?

Att SVT fortsätter att försöka göra ­modeprogram gör att jag lyfter mitt plommonstop.

När SVT gör ett entimmesprogram med seriös nyfikenhet, folkbildning och diskussion om både konst och m­ode lyfter jag inte bara på hatten utan skuttar även så högt av glädje att mina Indigofera-jeans spricker.

Det kommer väl, SVT:s vd Eva­ ­Hami­lton? Via konsten kan man prata om allt, precis allt. Att ett sådant ­program saknas är skandalöst, varken mer eller mindre.

TV4 eller Kanal 5 lär inte göra detta p­rogram, om man säger så. Kom igen, Eva. Public service är vårt enda hopp.

Följ ämnen i artikeln