Striden om Taubes arv
Uppdaterad 2023-10-03 | Publicerad 2023-09-12
Arvstvisten efter Evert Taube pågick i över 30 år.
Nu blir även arvet efter Sven-Bertil Taube en fråga för domstolen.
Ett tillägg till testamentet har gjort dottern Sascha Zacharias nästan arvslös och nu kräver hon att det ska ogiltigförklaras.
Sven-Bertil Taube dog i sitt hem i London i november förra året, 87 år gammal.
Han efterlämnade en rejäl förmögenhet, dels från sin egen framgångsrika karriär, dels från fadern Evert Taubes omfångsrika musikproduktion.
Enligt det testamente han skrev redan 2008 ska hustrun Mikaela Taube, 63, få hälften av egendomen i Sverige och all ersättning för varumärket Änglamark, uppkallat efter Evert Taubes berömda visa. Intäkterna från Änglamark utgör en mycket stor del av de svenska tillgångarna i dödsboet.
Brittisk arvsrätt ska tillämpas
Enligt testamentet ska hustrun och sonen i England dessutom dela på ersättningen från Sven-Bertil Taubes skivor och böcker.
Övriga tillgångar ska fördelas mellan bröstarvingarna, det vill säga de fyra barnen.
2016 gjordes ett litet men betydelsefullt tillägg till testamentet där det slås fast att brittisk arvsrätt ska tillämpas.
Att svensk lag inte längre ska tillämpas innebär att de tre barnen i Sverige inte längre har rätt till sina laglotter, vilket är den del av arvet som bröstarvingar alltid har rätt till enligt svensk arvsrätt.
Arvslösa dottern överklagar testamentet
Tillägget gör att dottern Sascha Zacharias, 44, i det närmaste blir helt arvslös. Nu har hon överklagat testamentet.
I första hand kräver hon att hela testamentet ska ogiltigförklaras och att arvet ska fördelas enligt svenska arvsregler. I andra hand kräver hon att tillägget ska ogiltigförklaras och att hon får sin laglott.
Enligt den stämningsansökan som i förra veckan inkom till Stockholms tingsrätt hävdas att Sven-Bertil Taube var ”svårt sjuk, hade kraftigt nedsatt syn och led av dyslexi, varför han inte förstod vare sig innehållet eller innebörden av tillägget” när han undertecknade det 2016.
”Det finns god grund för misstanken att Mikaela Taube vid upprättandet och undertecknandet av tillägget uppsåtligen utnyttjat den beroendeställning till följd av sjukdom som Sven-Bertil Taube befann sig i under de sista åren av sitt liv i syfte att i möjligaste mån tillskansa sig själv arvet i sin helhet efter hans död.”
– Misstanken, som förefaller välgrundad, är att han inte riktigt förstått innebörden av tillägget, alltså att det skulle ta bort laglottsrätten. Det är mycket möjligt att han påverkats att underteckna, vilket inte är så ovanligt. Men det är återigen något som måste bevisas, säger Sascha Zacharias juridiska ombud, rättsprofessorn Erik Nerep, till Dagens Nyheter.
”Vissa påståenden i stämningsansökan är felaktiga”
Sven-Bertil Taube flyttade till London 1969 och bodde där fram till sin död. Men enligt stämningsansökan tillbringade han de sista åren huvudsakligen i Sverige. Därmed saknas grund för att brittisk arvsrätt ska tillämpas.
Sven-Bertil Taubes juridiska ombud Toralf Hällen skriver i en kommentar till Dagens Nyheter:
”Sven-Bertil Taube bodde som bekant i England och var vid sina sinnens fulla bruk till sin död år 2022. Vissa påståenden i stämningsansökan är felaktiga och målet får därför prövas i rätten.”
Sven Bertil Taube var själv inblandad i en mer än 30-årig arvstvist efter Evert Taubes död 1976. En av frågorna där han inte lyckades komma överens med sin bror Per-Evert Taube gällde rättigheterna till ”Änglamark”. Så sent som 2007 försökte Per-Evert Taube få Högsta domstolen att pröva ett beslut som kopplat till arvskiftet.
Efter att inte ha talat med varandra på flera decennier uppges bröderna dock ha försonats innan Per-Evert Taube dog 2009.