Sämsta möjliga tid för skandal

Tidpunkten kunde inte vara sämre.

Avslöjandet om att folk på statliga Filminstitutet misstänks för att ha lagt ut filmer illegalt kommer mitt i viktiga förhandlingar. Vem ska betala för svensk film?

Filminstitutet vill att fler ska ge pengar.

Filmavtalet löper ut vid årsskiftet och ett nytt måste fram. SFI vill se mer miljoner till ny svensk film. I dag kommer en del från biobiljetterna vi köper.

Men många tycker att dvd-bolagen ska bidra. Plus bredbandsoperatörer och andra som tjänar pengar på att film visas på nätet.

Därför kommer ett sådant här avslöjande i ett mycket känsligt läge.

Svenska Filminstitutet ska stödja svensk film. Hjälpa svenska filmskapare att klara sig i en tuff ekonomisk bransch. Om det visar sig att folk använt institutets

resurser för illegal fildelning blir det en pinsam skandal.

När svenska filmer laddas upp för nedladdning innan de finns ute kan de komma från folk i branschen. Det är naturligtvis ett problem för ett filmbolag om deras

anställda sprider film gratis via nätet.

Men det är ännu värre om Svenska Filminstitutet på något

sätt är inblandat i att film distribueras illegalt. De ska se till att branschen får stöd och kan överleva i svåra tider. Inte på något vis misstänkas för att bidra till att minska bolagens inkomster genom piratverksamhet.

Hur ska filminstitutet med kraft kräva att nätoperatörer ger pengar till svensk film? Hur ska de få med sig dvd-bolagen?

Svenskar ser cirka 50 filmer om året. Två av dem på bio. Ungefär hälften av filmerna ser vi i vanliga tv-kanaler och cirka 25 procent på dvd. Ett mörkertal är hur mycket film som sprids via pirater på nätet.

Nu förhandlas det om ett nytt avtal. Comhem, Telenor, TeliaSonera, Voddler och andra är med i diskussionerna.

Klockan klämtar för ett nytt filmavtal. Det sista Svenska Filminstitutet behöver är en skandal i huset kring illegal spridning av film.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln