Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Håll rynkorna borta med fisk och frukt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-08-29

Här är maten som håller huden slät

Glöm botox, skönhetslyft och dyra antirynkkrämer.

Med rätt kost kan du hålla huden slät ändå, hävdar den amerikanske hudspecialisten Nicholas Perricone.

Evigt ung? Kanske inte – men med rätt mat håller du dig ung längre.

Fet fisk, olivolja, avokado, paprika, färsk frukt och tomater.

Sex vanliga, välsmakande livsmedel som enligt doktor Perricone på olika sätt hejdar hudens åldrande.

Brittiska Daily Mirror listar deras goda egenskaper:

●Fet fisk

Sardiner, makrill, tonfisk och anjovis är alla rika på selen, en kraftfull antioxidant som motverkar rynkbildning. Även lax, med sin kombination av protein, omega 3-fetter och antioxidanter, gör huden gott.

●Olivolja

Jungfuolja sägs hålla huden ung med hjälp av en antioxidant som heter hydroxytyrosol.

●Avokado

Avokadon är sprängfull av enkelomättade fetter. Dessa tros hjälpa huden att stå emot attacker från fria radikaler, och minskar därmed antalet rynkor.

●Paprika

Paprikor som har marinerats i olja och serveras som antipasti eller som tillbehör till exempelvis pasta eller pizza, innehåller massor av betakaroten. Betakarotenet hjälper kroppen att tillverka vitamin A – som i sin tur hjälper huden att förebygga rynkor.

●Färsk frukt

Färsk frukt = vitamin C. Vitaminet sägs stärka cellväggarna och hjälpa kroppen att bilda kollagen, en viktig byggsten för den fasta och spänstiga huden.

●Tomater

Tomater i alla former – färska i sallad, soltorkade som antipasti eller kokade till pastan – innehåller mängder av vitamin C och lykopen. C-vitaminet stärker huden och lykopenet har visat sig ha en skyddande effekt mot flera cancertyper, främst prostatacancer.

Läs mer:

Annica Lundbäck

Följ ämnen i artikeln