Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingegerd, Ingela

Daniel Höglander om sitt alkoholmissbruk

Berättar i ”Kockarnas kamp” i TV4

Publicerad 2019-10-08

Efter flera år av hårt arbete på Michelinrestaurangen Esperanto drabbades stjärnkocken Daniel Höglander av en identitetskris.

Han dövade smärtan med alkohol och började dricka dagligen.

– Jag tror att jag behövde gå igenom hela den här processen eftersom jag var skolad i att gå över lik för att ta mig framåt, säger han till Nöjesbladet.

I TV4:s ”Kockarnas kamp” berättar stjärnkocken Daniel Höglander, 39, att han började missbruka alkohol när han lämnade Michelinrestaurangen Esperanto, som han och Sayan Isaksson startade 2005, för att börja jobba på Operakällaren 2009.

Efter år av intensivt arbete kände han inte längre någon tillhörighet och självförtroendet fick sig en törn.

– Jag drack ju dagligen mer eller mindre under en period, säger han i programmet.

Till Nöjesbladet säger han att han kände en identitetskris när han tog beslutet att lämna restaurangen Esperanto och att det var då han började döva sin smärta med alkohol.

– Hela min identitet låg, och ligger fortfarande, i min profession. När man presterat på topp så länge, och varit bäst i Sverige, gick jag till att inte vara någonting. Det blev som en slags identitetskris och en utlösande faktor, säger han.

”Skolad i att gå över lik”

Missbruket påverkade jobbet och Daniel Höglander missade bland annat att dyka upp på en menyupplagning, något som aldrig hänt tidigare. Han säger att han vid tillfället var en väldigt egocentrisk person, som bara brytt sig om restaurangen Esperanto och sin egen framgång.

– Det var väl en mognadsfråga också, jag var ju väldigt ung när allt det här hände. Jag tror att jag behövde gå igenom hela den här processen eftersom jag var skolad i att gå över lik för att ta mig framåt.

Stödet från branschen var knapphändigt, vilket Daniel Höglander tror beror på att det finns en alkoholproblematik inom restaurangbranschen.

– Det är väl ingen hemlighet att den problematiken är rätt utbredd i restaurangbranschen. Kanske inte lika mycket som det var för tio, femton år sedan, men den finns ju där och folk vill nog inte röra vid det på grund av att så många känner igen sig.

Hade du behövt stödet från branschen?

– Det är väl som i många branscher: man gillar att omge sig med dem som det går bra för, sen när det går dåligt är det inte lika häftigt. Man står inte där när det blåser kalla vindar. Med facit i hand har jag absolut inte behövt dem, men rent känslomässigt hade det kanske känts bättre om de man trodde var ens vänner faktiskt var ens vänner.

Då kom vändpunkten

I stället kom stödet hemifrån och det var när hans dåvarande sambo ställde ett ultimatum som han beslutade sig för att sluta dricka.

– Hon sa att jag skulle skärpa mig annars skulle hon dra. Då fick man upp ögonen och jag kände att det var på riktigt.

Beslutet togs över en natt. Daniel Höglander säger i ”Kockarnas kamp” att han då trodde att han skulle dö och att han varken kunde få i sig vätska eller mat. Till slut lyckades han ringa en ambulans och åka in till sjukhus. Sedan dess har han ändrat sitt förhållande till alkohol.

– Det är svårt att hålla sig borta från alkohol i min bransch och jag får säkert i mig det dagligen på grund av matlagningen, men det är inte något som jag har problem med. Det handlar mest om att inte sitta och dricka alkohol, det är ett val jag gjort eftersom jag inte tycker att det fört med sig något bra.

Daniel Höglander driver i dag krogen Aloë tillsammans med krögaren Niclas Jönsson.

 

”Kockarnas kamp” sänds tisdagar 20.00 på TV4 och TV4 Play.

Följ ämnen i artikeln