Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagny, Helny

Kritik efter uttalande om transpersoner: ”Måndagsvibe”-duon pudlar

Bjöd in transman till podden • Känslosamt möte: ”Nu fattar jag”

Publicerad 2024-09-10 18.32

Hanna Friberg fick kritik för sitt uttalande om att ”en snopp är en kille precis som en soffa är en soffa”.

Nu pudlar hon och Lojsan Wallin efter duons ifrågasatta samtal om transpersoner i podden ”Måndagsvibe”.

– Vi uttryckte oss jätteklumpigt, säger Friberg i avsnittet.

Kritiken lät inte vänta på sig efter ”Måndagsvibe”-duons uttalanden om transpersoner.

Yttranden om att det är svårt att förstå sig på ickebinär könsidentitet samt att ”en snopp är en kille precis som en soffa är en soffa” har fått personer på sociala medier att rasa.

I det uppmärksammade avsnittet eftersökte Hanna Friberg, 29, och Lovisa ”Lojsan” Wallin, 31, en transperson som ville gästa podden. Under det senaste avsnittet av ”Måndagsvibe” fick profilerna besök av Baloo Blomqvist, 29.

På sociala medier delar Blomqvist bland annat med sig av sina erfarenheter av att vara transman. Flera av hans följare uppmanade Blomqvist att ställa upp på ett samtal i ”Måndagsvibe” vilket han också gjorde.

 Hanna ”Hannalicious” Friberg och Lovisa ”Lojsan” Wallin gör podcasten ”Måndagsvibe med Hanna och Lojsan”.

”Uttryckte oss klumpigt och ignorant”

I avsnittet ber Friberg och Wallin om ursäkt för sina kritiserade ord.

– Vi uttryckte oss väldigt klumpigt och ignorant, okunnigt helt enkelt. För det handlar ju bara om att vi inte har någon koll. Att vi lever lite i vår egna värld, säger Hanna Friberg i ”Måndagsvibe”.

– Det här samtalet hade du och jag lika väl kunnat haft privat och det hade inte bringat oss någonting. Nu har jag en förhoppning om att vi ska lära oss någonting. Och kanske ni som lyssnar också, fyller Lojsan Wallin i.

Lovisa ”Lojsan” Wallin.

”Tror jag hade blivit jätteledsen”

I avsnittet säger Baloo Blomqvist till podduon att han tycker det är bra att de vill lära sig mer om frågan och att de är öppna för konstruktiv kritik.

– Från ert håll gör ni det också på rätt sätt. Ni är ändå öppna med att det blev tokigt, ni sitter på okunskap men nu är vi här. Det är väl precis så det ska gå till tänker jag.

– Jag är övertygad om att ni tänker så himla mycket bättre om människor än det där lilla som nu har klippts ut och strömmats på nätet.

Baloo Blomqvist.

Samtidigt erkänner Blomqvist att han inte lyssnat på avsnittet på grund av rädsla för att ta illa upp.

– Jag ska vara ärlig och säga det till er också. Jag tror att jag hade blivit jätteledsen.

I samtalet tar de även upp Hanna Fribergs jämförelse mellan kön och en soffa.

– När man får höra en sådan mening blir det ett hån i min värld. Är jag inte tillräckligt man nog för er då? Jämför aldrig mig som människa med ett ting. Jag är övertygade om att ni inte menade det som kom fram, säger Baloo Blomqvist.

”Lika självklart som havremjöl i cappuccino”

Wallin säger att de uttryckt sig fel och att duon ”låter helt blåsta” i de klipp som spridits på sociala medier. Hon säger också att duon ”älskar alla människor”.

– Vi pratade ju om att födas som kvinna och vilja bli man, det tycker inte vi är något konstigt. Det tycker jag är lika självklart som att jag har havremjöl till min cappuccino. Alltså så självklart är det. Vi satt i diskussionen om när man anser sig vara ickebinär och det var där jag tror vi kom in fel, säger Lojsan Wallin.

– Avsnittet blev tokigt, det blev fel. Men nu kan vi i stället lära ut något.

Hanna Friberg.

Friberg: ”Verkligen rörd”

Mot slutet av avsnittet säger Hanna Friberg att hon kände sig berörd av samtalet.

– Nu fattar ju jag varför man inte ska beskriva en person med en snopp som en kille endast, säger hon.

– Gud, alltså jag blev verkligen rörd av det här. Såg du att jag typ började gråta? Jag har inte förstått det här.

I podden berör de inte ämnet om ickebinära personer särskilt mycket, vilket var det duon främst diskuterade i det kritiserade avsnittet.

Men i samtalet med Blomqvist menar alla att de är vikigt att människors identiteter ska respekteras. Samt att man ska bemöta normbrytande människor med öppenhet och inte skepticism.

Följ ämnen i artikeln